PRØVEDIRIGENT: Komiker og NRK-profil Espen Beranek Holm prøver seg på podiet foran Kringkastingsorkesteret. Han skal lede kanalens nye realtysatsing der åtte kjendiser kjemper om en virkelig dirigentjobb for orkesteret. Foto: Lars Eivind Bones
PRØVEDIRIGENT: Komiker og NRK-profil Espen Beranek Holm prøver seg på podiet foran Kringkastingsorkesteret. Han skal lede kanalens nye realtysatsing der åtte kjendiser kjemper om en virkelig dirigentjobb for orkesteret. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

- Da jeg sto der, tenkte jeg at dette kan jeg ikke

Komiker Espen Beranek Holm blir programleder for NRKs nye realitysatsing «Maestro».

||| Komiker Espen Beranek Holm blir programleder for realitysatsingen «Maestro» — et konsept som har vært gjort med suksess av britiske BBC og kanalens eget orkester.

Tidligere denne uka møtte Beranek Kringkastingsorkesteret til prøvedirigering. Med dirigentpinnen i høyrehånda fektet han vilt i lufta foran NRK-musikerne.

- Dette var skumle greier. Da jeg sto der, tenkte jeg at dette kan jeg  ikke. Hvis musikerne faktisk hadde fulgt meg, ville dette gått rett vest, sier NRK-profilen til Dagbladet.

Åtte kjendiserI «Maestro» overlater han podiet til åtte kjendiser. Det er ennå ikke klart hvem disse er, men gjennom seks programmer skal de ufaglærte kjendisene lære å dirigere orkesterets 54 menn og kvinner. Kamera følger selvsagt opp- og nedturene.

- Deltakerne er profilerte mennesker med forskjellig bakgrunn, og ikke annet felles enn et hjerte for musikk og vilje til å ta utfordringen — for dette blir en utfordring, sier Beranek til Dagbladet.

Som de fleste andre realityserier, er også dette en konkurranse. Etter hvert program blir de dårligste sendt hjem. Vinneren får dirigere hele Kringkastingsorkesteret gjennom et stort klassisk verk og foran et stort publikum.

Trompet-Tine dømmerMen først må han eller hun overbevise hele orkesteret og fire høyt kvalifiserte dommere, som alle har bemerket seg både her hjemme og i utlandet. De er dirigentene Cathrine Winnes, Ole Kristian Ruud, Christian Eggen — og trompetisten Tine Thing Helseth.

Sistnevnte sier hun vil være ærlig i tilbakemeldingene til dirigentlærlingene.

- Jeg skal prøve å være snill med dem, men vi dommere må jo være oss selv i det vi sier, sier Helseth (22) som har fått en gryende kjendisstatus det siste året.

Solisten har spilt med en rekke orkestre — og dirigenter. Stort sett finner hun tonen med stedets maestro.

- Det er faktisk bare én dirigent som har markert territorium. Men konserten ble fin, det gjelder bare å smile litt ekstra pent, sier Helseth.

MGP-utsatt Innspillingen starter til høsten, men det er ennå ikke bestemt når «Maestro» kommer på NRK-skjermen.

- Vi er i et år med store utgifter til OL og Eurovision Song Contest. Men jeg har et hjerte som banker for denne serien, og vi skal få den på skjermen ved første mulighet, sier NRKs prosjektsjef for drama og kultur, Tone C. Rønning.

- Hva er det som gjør at folk vil se dette programmet?

- Vi har en tydelig historie og flott musikk. Og vi viser hvilke utfordringer som ligger i en dirigentjobb. Her handler det om kommunikasjon, ikke bare musikk, sier Rønning.

Espen Beranek Holm tror TV-seerne vil kjenne seg litt igjen i serien.

- Det er jo mange som har glede av å stå foran speilet og late som om de dirigerer et stort orkester, sier han.

Beranek har peilingDe siste årene har han livnært seg som komiker — på scenen og foran kamera. Men de som husker 1980-tallet vil også forbinde ham med ordet «popstjerne». Så hvordan skal en fyr kjent for låta «Dra til helvete», kunne lede et program med klassisk musikk?

- Jeg har ikke noe forhold til klassisk musikk som utøver, men som tilhører har jeg en viss peiling.

- Og hvem er favorittkomponisten din?

- Igor Stravinsky. Men jeg tror ikke det blir så mye av han i dette programmet, Stravinsky har så mange taktskifter og rare greier.

DOMMER: Trompet-Tine Thing Helseth skal dømme den beste av kjendis-dirigentene. Foto: Hans-Arne Vedlog
DOMMER: Trompet-Tine Thing Helseth skal dømme den beste av kjendis-dirigentene. Foto: Hans-Arne Vedlog Vis mer