NY KURS:  Rune Rudberg (51) er gjest i kveldens «Lindmo». Der forteller musikeren at han ble introdusert for amfetamin tidlig på 90-tallet, og selv om han hadde vært mot alkohol og rus tidligere, funket det for ham. Nå har han startet et nytt liv, og før han sonet sin dom i fjor, sluttet han med alt som heter dop.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY KURS: Rune Rudberg (51) er gjest i kveldens «Lindmo». Der forteller musikeren at han ble introdusert for amfetamin tidlig på 90-tallet, og selv om han hadde vært mot alkohol og rus tidligere, funket det for ham. Nå har han startet et nytt liv, og før han sonet sin dom i fjor, sluttet han med alt som heter dop. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Da jeg var ferdig, kastet gutta bokershortser etter meg

Rune Rudberg holdt konserter i fengselet da han sonet.

(Dagbladet): - Gjør du noe dumt, må du sone, og i fengsel er alle like. Men jeg hadde med gitaren, så det ble litt Rune Rudberg, sier musikeren i kveldens «Lindmo» og fortsetter:

- Jeg spilte noen konserter i fengselet, og de dagene fikk vi gå før fra pallespikringa. Det ble god stemning, og da jeg var ferdig, kastet gutta boxershortser etter meg.

Rune Rudberg (51) ler. Det gjorde han ikke da han i fjor vår fikk vite at han måtte i fengsel.

Artisten fra Trøgstad ble dømt til 45 dager bak murene, han mistet førerkortet og måtte betale 10000 kroner. Det etter å ha vært tiltalt for bilkjøring i påvirket tilstand og oppbevaring av narkotika.

- Det var ikke noe gøy, men jeg er lagd sånn at det jeg ikke får gjort noe med, må jeg finne meg i. Du blir frarøvet friheten, men jeg fikk gå inn og ut av rommet mitt, og var så heldig at jeg fikk jobbe utenfor fengselsmurene, sier Rudberg da Dagbladet møter ham etter NRK-opptaket.

Singel Historiene rundt Rudberg er mange. Han har reist land og strand med sin musikk i over tretti år. På veien skal han ha lagt ned 1000 damer, og for noen år siden gikk et nakenbilde Internett rundt.

- Har livet ditt vært like vilt som vi har fått inntrykk av?

- Det er veldig overdrevet, men det er klart det har vært noen fester. Når jeg er hjemme klipper jeg plenen og lager middag som alle andre. Jeg er en helt vanlig fyr, men innimellom har det kanskje blitt litt mye, sier Rudberg.

Han mener damehistoriene «ikke er så ille som mange vil ha det til», og at mye er medieskapt.

Han har tre skilsmisser bak seg, og bedyrer at det ikke blir et nytt giftermål. Nå er det bare ham.

- Jeg har vært singel i tre år, og trives i eget selskap. Det er koselig å ha noen å komme hjem til, men det blir som når et fly er på vei til å styrte — du får beskjed om ta på oksygenmasken selv, før du hjelper andre, sier 51-åringen.

Rudberg tror nemlig de siste åra hvor han bare har hatt seg selv å tenke på, har vært med på å endre livet hans i positiv retning.

Nytt liv I tiltalen fra i fjor, står det at artisten hadde kjørt en personbil på E6 i Oslo mens han var påvirket av amfetamin, metamfetamin og GHB.

- Akkurat det om dop ser jeg ingen grunn til å snakke om. Det er ikke alt jeg er like stolt over, sier Rudberg.

Før han gikk inn i Trøgstad fengsel 16. juli sluttet han med alt som heter dop, og da han kom ut igjen stumpet han røyken. Nå har han flyttet til tettstedet Knapstad, og fått ny vennekrets.

- Det var ikke vanskelig å bryte. Det var egentlig irriterende enkelt. Man tenker at det er håpløst, men når man har bestemt seg, går det greit, sier Rudberg.

Han kaller det et opprydningsår, og forteller at han har tatt grep om livet og har planer om å begynne å trene. Den siste tida beskriver han som «helt topp», og sier at det han er mest fornøyd med å ha fått til, er nettopp denne kursendringen.

- Jeg ble tidlig på 90-tallet introdusert for amfetamin. Jeg var 30 år den gangen og hadde vært fullstendig mot det hele tida. Men jeg prøvde, og det fungerte veldig godt for meg, sier Rudberg i «Lindmo». På spørsmål fra Dagbladet om han ble avhengig, svarer Rudberg at det alltid har vært en festgreie.

- Hvorfor tok du tidlig avstand fra alkohol?

- Jeg vil ikke si så mye om det, men jeg lærte tidlig at alkohol, hjem og barn ikke er en god kombinasjon.

- Sikkerhetsnett Til sommeren står hans første norskspråklige plate på ti år for tur, i tillegg til turne med Rune Rudberg Band. Da Tor Brasetvik og de andre gutta han spiller med kjøpte buss og begynte å snakke seriøst om et nytt band, ble alt mye enklere.

- Det har vært veldig viktig for meg. Jo flere du har rundt deg til å skuffe, jo vanskeligere blir det å gjøre det. Det blir lettere å ta tak i ting. Det fungerer som et sikkerhetsnett, sier vokalisten.

- Er det noe du angrer på?

- Jeg legger ting fort bak meg, men det er mye jeg skulle hatt ugjort. Spesielt det som har gått utover andre. Jeg har opplevd at mine nærmeste er blitt skuffet over den livsførselen jeg har hatt, sier Rudberg og fortsetter:

- Samtidig har det - på godt og vondt - vært med på å skape meg som menneske.

- Drøm I mange år har Rudberg hatt et skattemareritt hengende over seg. Det begynte på slutten av 80-tallet. Han fikk store penger mellom hendene, og har tidligere sagt til Dagbladet at «jeg hadde ingen revisor, og det økonomiske var lett å glemme».

I fjor fortalte han til Magasinet at han ble slått personlig konkurs for tredje gang i 2008, og at han da skyldte 4,5 millioner kroner.

Det har ført til at han ikke lenger kan eie noe selv.

- Det har vært en belastning i mange år. Det er stusslig når man ser andre eier hus og bil, og jeg må leie en leilighet, sier Rudberg og forteller om sin store drøm:

- Å få slettet gjelda, og begynne på nytt. Jeg syns jeg fortjener det. Det er en framtidsdrøm.