Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

50 år siden denne uka:

Da John Lennon og Yoko Ono i åtte dager holdt senga for fred

Fering i hotellsuiten der «Give Peace a Chance» ble spilt inn.

MONTREAL: John Lennon og Yoko Ono skapte uttrykket bed-in etter at de giftet seg for 50 år siden. En horisontal støtte til verdensfreden, med åpent hus og full pressedekning. «Give Peace A Chance» ble til under seansen. Året etter ble Louis Armstrongs versjon hans siste singelutgivelse. Den første håndskrevne utgaven av teksten ble i 2008 solgt på auksjon for 833 654 pund. Foto: NTB Scanpix
MONTREAL: John Lennon og Yoko Ono skapte uttrykket bed-in etter at de giftet seg for 50 år siden. En horisontal støtte til verdensfreden, med åpent hus og full pressedekning. «Give Peace A Chance» ble til under seansen. Året etter ble Louis Armstrongs versjon hans siste singelutgivelse. Den første håndskrevne utgaven av teksten ble i 2008 solgt på auksjon for 833 654 pund. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORTSATT RUNGER refrenget «Give Peace A Chance» i gatene når folk demonstrerer for fred i verdens storbyer. Låta er blitt en internasjonal hymne, en klassiker med en kraft i frasparket som om den kunne tvinge fram en slutt på all verdens kriger. Den ble skapt spontant for femti år siden i disse dager, i en suite på Queen Elizabeth Hotel i Montreal i Canada. Der lå John Lennon og Yoko Ono i en dobbeltseng for åpen scene, kledt i hvite pysjamaser, omgitt av pressefolk, fans og nysgjerrige tilskuere. De holdt seg mellom dynene i åtte dager, fra 26. mai til 2. juni 1969. Da måtte de stå opp, ettersom de bare hadde fått innvilget ti dagers opphold av kanadiske myndigheter.

IDEEN OM EN «bed-in» ble født rett etter at Lennon og Ono giftet seg i mars 1969. Et par uker etter bryllupet dro de til Amsterdam der de hadde et slags vorspiel til den maraton-lange lakenfesten i Canada. Opplevelsen i Nederland ga mersmak. Helst ville de til New York eller Washington. Det var tross alt president Nixon og krigføringen i Vietnam som var skyteskiven i parets protest. Men takket være en liten episode i leiligheten til Ringo Starr i London året i forveien, der Lennon ble tatt med noen få gram cannabis, slet han med å få innreisetillatelse til USA.

DE FORSØKTE SEG på Bahama-øyene, men etter et døgn på hotell der fant de ut at det ville bli vanskelig å få den fornødne oppmerksomhet av pressen. Så kom de på Canada. Lennon, Ono og hennes datter Kyoko på fem tok fly til Toronto og ble der et døgn før de satte kursen videre mot Montreal. Nærmere USA var det vanskelig å komme. De leide fire rom og gikk og la seg. Soverommet var overstrødd av hvite nelliker og opplyst av stearinlys. På vinduene ble malt slagordene «HAIR PEACE» og «BED PEACE». På veggen hang plakater med «WAR IS OVER» og «GROW YOUR HAIR».

VERDENSPRESSEN strømmet til og fikk høre den første framføringen av «Give Peace A Chance», med blant andre beatpoeten Allen Ginsberg, LSD-profeten Timothy Leary og popsangerinnen Petula Clark i koret. «Vårt mål er å få unge mennesker til å snakke om fred og bekjempe krig med ikkevoldelige midler,» sa Lennon fra hodeputa. Meningen var å krype under dyna også i Moskva, New York, Washington, Tokyo, Berlin og Dublin, men det ble med planene.

I DISSE DAGER feires 50 års jubileet i Montreal, der hotellet har bygd de fire rommene om til én suite, rom 1742 Suite John Lennon & Yoko Ono, som kan leies. Rommene er dekorert i ånden etter fredsapostlene fra hine hårde dager, inkludert et hvitt skap med masse bokser som inneholder minner om den gangen. På TV’en ses bilder fra de mange filmopptakene som ble gjort, og løfter du telefonrøret, hører du intervjuer med Lennon. På et bord ligger to bøker, Lennons favoritter, Lewis Carrolls «Alice i eventyrland» og Edgar Allen Poes noveller (den gangen var det Vladimir Nabokovs sjakkroman «Forsvaret» og Jackie Collins nyeste bok som lå på bordet).

BIDRO AKSJONEN til mer fred? Det kan diskuteres. Men ingen skal beskylde de to for ikke å ha forsøkt. Lennon var inne i en ny fase i livet. Han hadde allerede stått splitter naken sammen med kjæresten på albumet «Two Virgins» (1968). I et intervju med Rolling Stone den dagen de ankom Canada, blir Lennon spurt hva som var det viktigste som hadde skjedd i ti åra han hadde spilt i The Beatles. Han svarte:

- At jeg traff Yoko Ono.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!