KOMMENTARER

50 år siden denne uka:

Da John Lennon og Yoko Ono i åtte dager holdt senga for fred

Fering i hotellsuiten der «Give Peace a Chance» ble spilt inn.

MONTREAL: John Lennon og Yoko Ono skapte uttrykket bed-in etter at de giftet seg for 50 år siden. En horisontal støtte til verdensfreden, med åpent hus og full pressedekning. «Give Peace A Chance» ble til under seansen. Året etter ble Louis Armstrongs versjon hans siste singelutgivelse. Den første håndskrevne utgaven av teksten ble i 2008 solgt på auksjon for 833 654 pund. Foto: NTB Scanpix
MONTREAL: John Lennon og Yoko Ono skapte uttrykket bed-in etter at de giftet seg for 50 år siden. En horisontal støtte til verdensfreden, med åpent hus og full pressedekning. «Give Peace A Chance» ble til under seansen. Året etter ble Louis Armstrongs versjon hans siste singelutgivelse. Den første håndskrevne utgaven av teksten ble i 2008 solgt på auksjon for 833 654 pund. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

FORTSATT RUNGER refrenget «Give Peace A Chance» i gatene når folk demonstrerer for fred i verdens storbyer. Låta er blitt en internasjonal hymne, en klassiker med en kraft i frasparket som om den kunne tvinge fram en slutt på all verdens kriger. Den ble skapt spontant for femti år siden i disse dager, i en suite på Queen Elizabeth Hotel i Montreal i Canada. Der lå John Lennon og Yoko Ono i en dobbeltseng for åpen scene, kledt i hvite pysjamaser, omgitt av pressefolk, fans og nysgjerrige tilskuere. De holdt seg mellom dynene i åtte dager, fra 26. mai til 2. juni 1969. Da måtte de stå opp, ettersom de bare hadde fått innvilget ti dagers opphold av kanadiske myndigheter.

IDEEN OM EN «bed-in» ble født rett etter at Lennon og Ono giftet seg i mars 1969. Et par uker etter bryllupet dro de til Amsterdam der de hadde et slags vorspiel til den maraton-lange lakenfesten i Canada. Opplevelsen i Nederland ga mersmak. Helst ville de til New York eller Washington. Det var tross alt president Nixon og krigføringen i Vietnam som var skyteskiven i parets protest. Men takket være en liten episode i leiligheten til Ringo Starr i London året i forveien, der Lennon ble tatt med noen få gram cannabis, slet han med å få innreisetillatelse til USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer