Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Da kapteinen ba den 29-årige salongpiken mønstre av før den krevende konvoien, svarte hun: «Det er da ikke verre å dø for meg enn for andre»

Hvordan hedre de glemte helter?

ENESTÅENDE INNSATS: Ålesundsjenta Margit
Johnsen hedres i Liver- pool for sin eneståen- de innsats i en rekke angrep i Alexandria og på Malta. Her mottar hun British Empire Medal av admiral J.S. Ritchie, og Krigsmedaljen og St. Olavsme- daljen med ekegren fra den norske konsulen Johan Vogt (i dress). Den fjerde (på Margits venstre side) fikk hun på Malta, Dis- tinguished Service Cross. Kaptein Albert Toft titter stolt fram bak henne. FOTO: RIKSARKIVET
ENESTÅENDE INNSATS: Ålesundsjenta Margit Johnsen hedres i Liver- pool for sin eneståen- de innsats i en rekke angrep i Alexandria og på Malta. Her mottar hun British Empire Medal av admiral J.S. Ritchie, og Krigsmedaljen og St. Olavsme- daljen med ekegren fra den norske konsulen Johan Vogt (i dress). Den fjerde (på Margits venstre side) fikk hun på Malta, Dis- tinguished Service Cross. Kaptein Albert Toft titter stolt fram bak henne. FOTO: RIKSARKIVET Vis mer

Jeg griper ei bok i hylla og blar fram til et favorittbilde fra 2. verdenskrig. Der står hun sjenert, med hvitt forkle og bølgete hår i lett vind, med medaljer, omkranset av en høytidelig forsamling herrer: Malta-Margit. Margit Johnsen er den eneste kvinne som har mottatt St. Olavsmedaljen med ekegren, og er Norges mest dekorerte krigsseiler for sin innsats.

Hvem fortjener en medalje? Hvem skal ikke få? Er det mulig å dekorere krigshelter 72 år etter 2. verdenskrigs slutt? Selvsagt er det mulig, dersom man ønsker det. Men det blir fort konfliktfylt. Og historiefaget og politikk er ingen en god kombinasjon.

Så krevende er det å løfte fram krigshelter at debatten har rast etter at det såkalte Krigsdekorasjonsprosjektet har konkludert med at det ikke skal utdeles noen dekorasjoner overhodet. Begrunnelsen er at det ikke finnes god nok dokumentasjon på hva slags krigsinnsats den enkelte har gjort, i tillegg til krav om likebehandling. Det lyder umiddelbart fornuftig, og det kan være mange gode grunner til ikke å dele ut dekorasjoner mange tiår etter krigen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Les Pluss gratis i hele vinter!

Slå til på vårt Black Week-tilbud før utgangen av november og få gratis tilgang på hele Dagbladet Pluss fram til 1. mars.

HELE VINTEREN*

BLACK WEEK-TILBUD

0 kr

(Fram til 1. mars)

KJØP HELE VINTEREN*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

HELE VINTEREN* 0 kr 3 måneder. Fram til 1. mars

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (249,-/kvartal) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(3,3 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr 1 måned. 3,3 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE**

PRØV PLUSS FOR 1 KRONE

1 kr

(0,14 per dag)

KJØP 1 UKE**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE** 1 kr uke. 0,14 per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55kr/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris 3 måneder etter tilbudsperioden (249,-/kvartal). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (55,-/uke). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?