ENESTÅENDE INNSATS: Ålesundsjenta Margit
Johnsen hedres i Liver- pool for sin eneståen- de innsats i en rekke angrep i Alexandria og på Malta. Her mottar hun British Empire Medal av admiral J.S. Ritchie, og Krigsmedaljen og St. Olavsme- daljen med ekegren fra den norske konsulen Johan Vogt (i dress). Den fjerde (på Margits venstre side) fikk hun på Malta, Dis- tinguished Service Cross. Kaptein Albert Toft titter stolt fram bak henne. FOTO: RIKSARKIVET
ENESTÅENDE INNSATS: Ålesundsjenta Margit Johnsen hedres i Liver- pool for sin eneståen- de innsats i en rekke angrep i Alexandria og på Malta. Her mottar hun British Empire Medal av admiral J.S. Ritchie, og Krigsmedaljen og St. Olavsme- daljen med ekegren fra den norske konsulen Johan Vogt (i dress). Den fjerde (på Margits venstre side) fikk hun på Malta, Dis- tinguished Service Cross. Kaptein Albert Toft titter stolt fram bak henne. FOTO: RIKSARKIVETVis mer

Da kapteinen ba den 29-årige salongpiken mønstre av før den krevende konvoien, svarte hun: «Det er da ikke verre å dø for meg enn for andre»

Hvordan hedre de glemte helter?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Jeg griper ei bok i hylla og blar fram til et favorittbilde fra 2. verdenskrig. Der står hun sjenert, med hvitt forkle og bølgete hår i lett vind, med medaljer, omkranset av en høytidelig forsamling herrer: Malta-Margit. Margit Johnsen er den eneste kvinne som har mottatt St. Olavsmedaljen med ekegren, og er Norges mest dekorerte krigsseiler for sin innsats.

Hvem fortjener en medalje? Hvem skal ikke få? Er det mulig å dekorere krigshelter 72 år etter 2. verdenskrigs slutt? Selvsagt er det mulig, dersom man ønsker det. Men det blir fort konfliktfylt. Og historiefaget og politikk er ingen en god kombinasjon.

Så krevende er det å løfte fram krigshelter at debatten har rast etter at det såkalte Krigsdekorasjonsprosjektet har konkludert med at det ikke skal utdeles noen dekorasjoner overhodet. Begrunnelsen er at det ikke finnes god nok dokumentasjon på hva slags krigsinnsats den enkelte har gjort, i tillegg til krav om likebehandling. Det lyder umiddelbart fornuftig, og det kan være mange gode grunner til ikke å dele ut dekorasjoner mange tiår etter krigen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn