SKRYTER: Guri Solberg har gode minner fra tida med Kåre Valebrokk som sjef. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SKRYTER: Guri Solberg har gode minner fra tida med Kåre Valebrokk som sjef. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Da Kåre Valebrokk fersket Guri Solberg med en handlevogn med øl, fikk hun et klapp på skuldra

TV 2-profiler hyller og sørger over Kåre Valebrokk, som gikk bort på Rikshospitalet i formiddag.

(Dagbladet): Kåre Valebrokk gikk bort i formiddag, 72 år gammel. TV 2-profilene sørger over en av Medie-Norges fremste menn.

- Jeg er veldig glad for at jeg har fått oppleve ham og treffe ham, han er en fyr som hadde en utrolig tilstedeværelse. Han var veldig skarp på en varm måte, husker Guri Solberg - programleder for Skal vi danse, Absolutt Underholdning og X Factor.

Varm og skarp Hun husker ett spesielt øyeblikk fra tida med Valebrokk som sjef.

- Jeg husker at vi skulle ha fest i Absolutt underholdning, og jeg var med i arrangørkomiteen. Jeg kom fra Kiwi med en grønn handlevogn full av øl, og kom trillende i redaksjonslokalet. Da så jeg sjefen komme, sier Solberg til Dagbladet.

- Jeg tenkte «shit shit shit, der er sjefen» - men da fikk jeg nærmest en hyllest og klapp på skuldra, husker hun, og legger til:

- Det var noe han satt pris på: han verdsatte hardt arbeid, men vi måtte også slappe av. Han var tydelig, varm og skarp på en gang.

- Dristig og kreativ Nyhetsanker, reporter og programleder Nils Gunnar Lie skryter av en offensiv, dristig og modig sjef.

BLE 72 ÅR GAMMEL: Kåre Valebrokk døde i dag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BLE 72 ÅR GAMMEL: Kåre Valebrokk døde i dag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil huske ham som en kreativ og dyktig sjef, som var veldig synlig for TV 2 og som styrte TV 2 i en krevende tid, sier Nils Gunnar Lie til Dagbladet.

- Han gjorde TV 2 offensiv, og betydde mye for TV 2.

- Hva var hans sterkeste sider?

- han hadde et veldig stort kontaktnett og var en dyktig strateg. Se for eksempel på fotballavtalen, som var veldig viktig for tv2. Han var dristig og tok en sjangs den gangen, men de rettighetene ble veldig viktige for TV 2.

Hilser Også på nettsamfunnet Twitter strømmet det på med hilsner og kondolanser i ettermiddag:

- Aldri en kjedelig dag på jobben under Kåre Valebrokk (1940-2013). Hvil i fred, skriver forfatter og journalist Tom Egeland.

- TAKK: Fredrik Græsvik takker Kåre Valebrokk. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
- TAKK: Fredrik Græsvik takker Kåre Valebrokk. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

- Takk Kåre Valebrokk, er den korte og ærbødige hilsenen fra utenriksreporter og programleder Fredrik Græsvik.

- Takk, Kåre Valebrokk. Du blir ikke glemt. Hvil i fred, hilser nyhetsanker Kjetil H. Dale.

Svært profilert leder Kåre Valebrokk ble født 16. desember 1940. Han sto i spissen for en modernisering av den kritiske næringslivsjournalistikken her i landet, påpeker NTB. Med lørdagskommentaren «Uten filter» skaffet han seg også en rolle som en markant samfunnsdebattant som toppsjef i Dagens Næringsliv fra 1985-1999.

TV2-nestoren var sjefredaktør og administrerende direktør i TV2 fra 1999 til 2007, og har for mange vært selve manifesteringen av kanalen. Valebrokk beskrives som en av de mest innflytelsesrike norske medielederne ved inngangen til det 21. århundre.

- Jeg er drevet av livsglede og en grunnleggende optimisme. Paret med en god porsjon dumhet, sa Valebrokk i et portrettintervju med Dagbladet i 2004.

Skarpe meninger Til tross for en noe rusten fremtoning og et privatliv som stort sett forble privat, klarte han å bli rikskjendis, påpeker NTB i ettermiddag:

Det handlet dels om skarpe meninger og spisse formuleringer, men også et vell av gode historier, mer eller mindre myteomspunne.

VETERAN: Nils Gunnar Lie jobbet mange år med Valebrokk i TV2. Her med Hilde Hummelvoll. Foto: Eirik Helland Urke
VETERAN: Nils Gunnar Lie jobbet mange år med Valebrokk i TV2. Her med Hilde Hummelvoll. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

I sistnevnte kategori er det mest kjente Valebrokk-sitatet, nemlig det om at alle journalister bør lukte øl etter lunsj. Det Valebrokk visstnok mente, ifølge biografiforfatter Kjetil Wiedswang i boka «Portrett uten filter», var fornuftig nok:

Nemlig at journalister ikke burde mure seg inne på sine kontorer, men komme seg ut og møte folk. Men slik det ble formulert, bidro Valebrokk selv til å bygge opp under myten om en hardtdrikkende og godt innrøykt pressemann.

HILSER: Forfatter Tom Egeland hyller Valebrokk i dag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HILSER: Forfatter Tom Egeland hyller Valebrokk i dag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer