KOMMENTARER

Korea

Da Kim kom inn i varmen

Uten tanker om strategi og konsekvenser er Donald Trump i ferd med å gjøre Kim Jong-un til noe nær et strategisk geni.

SPILLET: Fra en demonstrasjon i den sør-koreanske hovedstaden Seoul. Kim Jong-un, Donald Trump, på kne, og Sør-Koreas president Moon Jae-in. Foto: AP / NTB Scanpix
SPILLET: Fra en demonstrasjon i den sør-koreanske hovedstaden Seoul. Kim Jong-un, Donald Trump, på kne, og Sør-Koreas president Moon Jae-in. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

De som hadde trodd at Nord-Korea ville svare på Donald Trumps avlysing av toppmøtet med Kim Jong-un i Singapore 12. juni med raseri og utskjelling, tok feil. I stedet svarte Nord-Korea med å holde døra for fortsatt dialog med USA demonstrativt åpen.

- Vi uttrykker vårt ønske om å sette oss ned ansikt til ansikt med USA og løse temaer når som helst og i ethvert format. Vår forpliktelse til å gjøre vårt beste for å skape fred og sikkerhet på den koreanske halvøya forblir uendret, og vi har et åpent sinn når det gjelder å gi USA tid og mulighet, sier Nord-Koreas viseutenriksminister Kim Kye-gwan.

Forsonende. For det gjelder å smi mens jernet er varmt. Donald Trump valgte å avlyse toppmøtet uten å verken konsultere eller informere sine nærmeste allierte. Særlig var dette bittert for den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in, som har vært tilrettelegger for det planlagte toppmøtet, og som bare to dager før Trump avlyste toppmøtet med Kim, var i Washington for å snakke med den amerikanske presidenten.

Og ikke nok med det; da Trump annonserte at møtet var avlyst torsdag ettermiddag, var det bare gått to - tre timer siden et pressekorps med blant annet mange inviterte amerikanske journalister, hadde sett med sine egne øyne at åpningene til tunnelene der Kim har sprengt side atombomber var sprengt i stykker. Før dette var tre amerikanske statsborgere som var fanger i Nord-Korea sluppet løs.

Fasiten etter den elleville historien om toppmøtet mellom Trump og Kim er at der Trump og hans administrasjon har forsikret Nord-Korea og verden om at de ikke hadde noe å gi før alle nordkoreanske atomvåpen er skrotet, så har Kim kommet Trump i møte. Som om han hadde de aller beste intensjoner.

Det hadde han selvfølgelig aldri. For Kims spill var å få lettelse av sanksjonene uten å måtte gi fra seg atomvåpnene. Men Trump får det nå til å se ut som om Kim hadde de beste intensjoner. Mens er Trump avkledd som kunnskapsløs og uforberedt, og med en kaotisk administrasjon, i møtet med en kynisk og beregnende diktator som har lekt katt og mus med Trump. I en lek der musa framstår som den klare vinneren.

Hvorfor? Fordi Kim etter dansen med Trump sitter igjen med en betydelig politisk kapital. Særlig i forhold til sine to viktigste naboer, Sør-Korea og Kina. Kims mål med de siste månedenes oppsiktsvekkende dialog med USA og Sør-Korea, har vært å få opphevet sanksjonene mot landet. Kina står for 90 prosent av handelen med Nord-Korea, etter at handelen ble dramatisk redusert etter Nord-Koreas siste prøvesprenging i september i fjor. Da klarte USA å samle FNs sikkerhetsråd om de strengeste sanksjonene noensinne.

Nå ligger det til rette for en betydelig lemping av sanksjonene. I vår var Kim på besøk i Beijing, på sin første utenlandstur etter at han ble leder i 2011. Kina var bekymret for å bli spilt ut på sidelinja under den heftige dansen mellom Trump og Kim, og Kim ble lovet store kinesiske investeringer hvis han rustet ned atomarsenalene sine. For Kina ville også være med på dansen. Nå kan Kina for alvor være med på dansen, og oppheve sanksjoner mot avtaler om atomvåpenbegrensninger. Uten at USA er med.

Og alt dette har Kim så langt fått til uten å gi fra seg en eneste atombombe. Han kan sende en varm takk til dansepartner Trump, som til slutt stakk fra hele dansen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer