Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Mindhunter»

Da kona skar seg på en kjøkkenkniv, begynte FBI-agenten å studere blodflekkene

FBI-agenten brukte dagene til å etterforske mord og snakke med seriemordere som Charles Manson. Jobblivet påvirket også livet på hjemmebane.

TRAILER: David Finchers kommende Netflix-serie handler om en FBI-agent som intervjuer seriemordere for å utvikle nye teknikker for å løse mordsaker. Video: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i år ble det kjent at David Fincher, mannen bak den amerikanske versjonen av «House of Cards» og filmer som «Seven» og «Zodiac», har returnert til seriemordersjangeren med sin nye Netflix-serie «Mindhunter».

I mars fikk vi et lite og blodig glimt av hva vi kunne komme til å vente oss.

Serien er basert på boka «Mind Hunter: Inside FBI’s Elite Serial Crime Unit» fra 1996, skrevet av tidligere spesialagent John Douglas og forfatter Mark Olshaker, ifølge Deadline.com.

første glimt: David Finchers kommende Netflix-serie handler om en FBI-agent som intervjuer seriemordere for å utvikle nye teknikker for å løse mordsaker. Video: Youtube / ONE Media Vis mer Vis mer

I serien jobber to FBI-agenter tett med seriemordere for å knekke mordgåter.

Nå er den første traileren fra serien sluppet.

«Mindhunter» finner sted sent på 70-tallet og følger FBI-agentenes arbeid med å løse kriminalsaker gjennom sine intervjuer med seriemordere. Intervjuene hjelper dem med å utforme profiler på seriemordere og voldtektsforbrytere, skriver Vulture.com.

Det er allerede planlagt to sesonger av serien som har premiere på Netflix 13. oktober.

De verste forbryterne

Spesialagent John Douglas forfulgte og utviklet ulike profilteknikker i flere år for å fange de verste seriemorderne og voldtektsforbryterne, skriver Deadline.com.

I boken får man innblikk i USAs største saker som omhandler seriemordere, blant annet «The Atlanta child murderer», mannen som jaktet på prostituerte i Alaska og «Green River Killer» i Seattle.

Douglas studerte en mengde seriemordere og flere bøker og tv-karakterer er basert på ham. Blant annet har Thomas Harris brukt ham som inspirasjon til karakterene Jack Crawford og Will Graham i sine romaner «Nattsvermeren» og «Hannibal». Douglas har også vært inspirasjonen til Mandy Patinkins rollen som Jason Gideon i tv-serien «Criminal Minds».

Skadet dyr i barndommen

Ifølge Bustle.com så Douglas en direkte sammenheng mellom det å skade dyr i barndommen og voldelig kriminalitet.

I fengslene intervjuet Douglas noen av historiens mest kjente seriemordere, blant annet Charles Manson, Ted Bundy og David Berkowitz, også kjent som «Son of Sam», ifølge Powell Tribune.

- De fleste vi intervjuet kom fra en dysfunksjonell familie. De hadde en passiv eller fraværende far, dominerende mor eller hadde opplevd fysisk eller psykisk vold, har Douglas sagt til Powell Tribune.

I tillegg til å føle sadistisk glede ved å torturere dyr, var sengevæting som barn utover den normale alderen og pyromani indikatorer som kunne forutsi vold, ifølge Douglas.

Sammenlignet konas blodflekker

Douglas har også vært åpen om at livet som mordetterforsker har påvirket livet på hjemmebane.

I stedet for å se etter et sted for å ha piknik på lekeplassen ser Douglas seg rundt og tenker: «Det hadde vært et bra sted å dumpe en kropp. Den hadde vært vanskelig å finne».

I biografien minnes Douglas hvordan kona skadet seg selv med en kniv ved et uhell. Etter at han var sikker på at hun ikke hadde blitt alvorlig skadet, begynte han umiddelbart å studere blodsporene for å sammenligne dem med noen han hadde sett i forbindelse med en mordetterforskning.

- Intensiteten av arbeidet var hardt for familien også. Det var vanskelig å ta med seg arbeid hjem til familien. Jeg kom hjem og så har barnet ditt slått kneet, men du har nettopp sett et myrdet og lemlestet barn, sier han til Powell Tribune.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!