Da Krag diktet opp Sørlandet

«Sørlandet er ikke bare hjemsted, men også et nytt land for Krag, et land som må oppdages.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vilhelm Krag regnes i dag for sørlandsdikteren fremfor noen. Men paradoksalt nok fantes ikke landsdelen da Krag hadde sitt gjennombrudd som forfatter på 1890-tallet. Leter man i datidens leksikon, finner man ikke et ord om Sørlandet. Agder-fylkene ble regnet med til Vestlandet. Og Vilhelm Krags kjente sørlandsviser het da de kom ut, «Vestlandsviser» (1898). I Krags første teatersuksess, «Baldevins bryllup» (1900), står det i sceneanvisningen: «Handlingen foregaar i en liden vestlandsk by.» Om forlatelse, vil man i dag si, dette er en folkelivskomedie fra Sørlandet! Jo, det er det, og i nyutgaven fra 1925 har Krag byttet ut vestlandsk med sørlandsk. Men i 1900 måtte han underordne seg Vestlandet som topografisk bestemmelse.

Samtidig merker man i bøkene hans en sårhet over at Agder-fylkenes natur og kultur ikke verdsettes etter sin fortjeneste, ikke regnes for noe. I «Fra de lave stuer» (1897) skildrer han hvordan restauratøren på postbåten serverer middag straks man går ut fra en av Agder-byene: «{lsquo}Det falder netop saa bekvemt der,' sagde han; {lsquo}thi der er intet interessant at se for passagererne paa denne strækning. Der er slet intet landskab, ved De.'»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer