Da Lance kneblet Thor

Om hvordan Armstrong kunne fortelle Hushovd, den uttalte dopmotstanderen, at han dopet seg, og likevel være sikker på at det ikke ville få følger.

SYKKELSTJERNER: Det store spørsmålet synes å være, hvorfor sa Lance Armstrong til Thor Hushovd: «We all did it» (dope)? skriver artikkelforfatterne. Her i 2009, da Lance Armstrong holdt foredrag "The Lance Armstrong Story" i Folketeateret i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
SYKKELSTJERNER: Det store spørsmålet synes å være, hvorfor sa Lance Armstrong til Thor Hushovd: «We all did it» (dope)? skriver artikkelforfatterne. Her i 2009, da Lance Armstrong holdt foredrag "The Lance Armstrong Story" i Folketeateret i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .Vis mer
Debattinnlegg

Mye ståk rundt Thor Hushovd, ikke tilfeldig, han har tross alt en bok å markedsføre. Men det store spørsmålet synes å være, hvorfor sa Lance Armstrong til Thor Hushovd: «We all did it» (dope)?

Vi ser allerede for oss en kommende dokumentar der et av intervjuobjektene, Betsy Andreu, himler med øynene og sier: «Classic Armstrong.» På spørsmål om hvorfor han trodde Armstrong sa dette til ham, svarte Thor litt unnvikende, ganske sikkert for han selv var i villrede om hva som var årsaken. Hva Lance mente med handlingen, kan jo ikke fastslås med sikkerhet, men det faller inn under et gjentagende karaktertrekk som har kommet frem i de siste årenes «Lance-litteratur»:

De forteller alle om det, hvordan Lance Armstrong holdt skipet flytende med trusler og tilsynelatende tillit. Som da Jonathan Vaughters kom inn i et værelse der Armstrong satt en sprøyte EPO i armen (1998). Armstrong lot seg ikke affektere av lagkameratens tilstedeværelse. Holdningen var du er en av oss, den indre sirkelen. Omertàen gjelder. I denne konteksten virker Hudhovds gjetning om at dopingavsløringen fra Armstrong var et forsøk fra amerikanerens side for å se om han fremdeles var en av gutta, feilaktig.

Det handlet om noe annet. Om makt. Om hvordan Armstrong kunne fortelle Hushovd, den uttalte dopmotstanderen, at han dopet seg, og likevel være sikker på at det ikke ville få følger. Om makt fordi han var overbevist om at Thor Hushovd ikke ville bringe det videre. Om makt fordi det samtidig kneblet Hushovd. Hvordan kunne nå nordmannen gå hardt ut mot dopkulturen i sporten. Den nyervervede kunnskapen gjorde det vanskelig. Hushovd ble unnvikende, også han farget av sporten han var en del av.

Hva kunne Thor Hushovd ha gjort annerledes? Kunne ikke en gang verdensmesteren løsrive seg fra sykkelsportens omertà? Sannsynligvis ikke. Men det hadde tjent ham til mer ære ikke å bruke sin egen fortielse til å selge bøker. Det hadde også idrettskarrieren hans fortjent. Der har nok Schibsted forlag en finger med i spillet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.