TRUMP, IGJEN: Angela Merkel reagerer på noe Donald Trump sier under deres andre møte, i Hamburg i juli 2017. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
TRUMP, IGJEN: Angela Merkel reagerer på noe Donald Trump sier under deres andre møte, i Hamburg i juli 2017. Foto: REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Angela Merkel

Da Merkel tøylet Trump

Det er ingen tilfeldighet at det har vært stille i både Washington og Moskva etter at Angela Merkel varslet sin avgang. Begge steder jubler man i det stille.

Kommentar

Det bidrar sterkt til bildet av forbundskansler Angela Merkel at både Donald Trump og Vladimir Putin har sett på henne som kanskje det største hinderet for både deres ambisjoner og politiske autoritet i internasjonal politikk. Med Merkel på vei ut av historien, etter at hun mandag gjorde det klart at hun ikke tar gjenvalg som CDU-leder på partiets årsmøte i desember, kan både den amerikanske og russiske presidenten håpe på mindre motstand i Europa.

Det var Angela Merkel som satte tonen etter sjokk-valget av Donald Trump som USAs president i november 2016. Med noen velvalgte, ytterst presise ord, sendte hun et gratulasjonstelegram til Trump, med intet mindre enn en stillings-instruks til en leder i det embetet Trump nettopp var valgt til. Hun skrev:

- Tyskland og Amerika er bundet sammen av felles verdier - demokrati, frihet, så vel som respekt for loven og hvert enkelt menneskes verdighet, uavhengig av deres opprinnelse, hudfarge, kjønn, seksuell orientering, eller politiske synspunkter. Basert på disse verdiene ønsker jeg å tilby et nært samarbeid, både med meg personlig, og mellom våre to lands regjeringer, skrev Merkel.

Trump fikk en belæring i folkeskikk som i sin form var oppsiktsvekkende, og - egentlig - ganske nedlatende. Men Trump fortsatte med sine tweeter om Merkel som var vekselvis truende og smigrende, innimellom sine gjentatte utfall mot Tyskland på grunn av påstått skjev handelsbalanse og manglende Nato-bidrag. Inntil Merkel satte skapet på plass etter Trumps første opptreden på et Nato-toppmøte, sommeren 2017. Hun sa:

- Tida da vi fullt ut kunne belage oss på andre er på en måte over, slik jeg har erfart det de siste par dagene, sa Merkel.

Og avskrev Trump som en upålitelig alliert. En vurdering som står til denne dag, til tross for utallige forsikringer om at Trump er til å stole på, for hans oppførsel forteller de fleste noe annet. Merkel satte en tone for omgangen med, og oppfatningen av, fenomenet Donald Trump.

Også i Moskva har den russiske presidenten Vladimir Putin grunn til å hengi seg til stille jubel over at Merkel har varslet sin avgang en eller annen gang mellom desember og høsten 2021, når det igjen er valg i Tyskland. Det er Merkels insistering og krav om disiplin som har gjort at EU innførte sin strenge sanksjonspolitikk mot Russland etter annekteringen av Krim og støtte til det pro-russiske opprøret i Øst-Ukraina i 2014. Sentral-europeiske land, Hellas og Italia har alle villet lette sanksjonene mot Russland. Men Merkel har insistert på at ingen EU-sanksjoner skal oppheves før partene i konflikten etterlever Minsk-avtalen om Øst-Ukraina. Det var en avtale som Merkel tok initiativet til, presset partene til forhandlingsbordet, og fikk et dokument som tross alt viser en vei ut av konflikten.

Igjen var det folkeskikk i politikkens førstedivisjon som var Merkels poeng. Putin måtte straffes for å ha brutt folkeretten, på samme måte som man måtte stille noen allmenne krav til folkeskikk til USAs nyvalgte president.

Ingen vet hvor lenge Merkel vil sitte, men hun har sagt at hun vil sitte perioden ut, altså til september 2021. Men det er ikke Merkel som avgjør det. Om en drøy måned skal CDU velge ny leder. Og partiet kan forlange at Merkel går av før 2021, for at den nye lederen skal finslipe en ny profil som gjør at CDU kan ta tilbake tapte velgere. Eller juniorpartner SPD, de tyske sosialdemokratene, kan bestemme seg for å forlate Merkels koalisjon, fordi partiet har gjort det enda dårligere enn de kristeligdemokratiske søsterpartiene CDU / SCU i delstatsvalgene nylig i Bayern og Hessen. Partiet startet en evaluering av sin regjeringsdeltakelse mandag. Den kan bli brutal, og føre til regjeringens avgang og nyvalg.

Det betyr at man i Washington og Moskva må smøre seg med i det minste litt tålmodighet før Merkel er borte. Og dermed en skanse for anstendighet og disiplin som både Trump og Putin har måttet bryne seg på.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.