DEBATT

Da #metoo kom til skolen

Trakassering foregår i norsk skole, uten at de som burde ha reagert, gjorde det.

HAR TATT OPP PROBLEMET MED KUNNSKAPSMINISTEREN: Arbeiderpartiet vil også sende brev til alle sine ordførere og be dem ta opp utfordringen med trakassering og språkbruk i kommunene hele landet, skriver artikkelforfatterne.
HAR TATT OPP PROBLEMET MED KUNNSKAPSMINISTEREN: Arbeiderpartiet vil også sende brev til alle sine ordførere og be dem ta opp utfordringen med trakassering og språkbruk i kommunene hele landet, skriver artikkelforfatterne. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I årets 8. marstog står tre fjorten år gamle jenter bak en viktig parole i Oslo: «Jeg går på skole, ikke kall meg hore - stopp sexismen i skolegården». Jentene vil ha slutt på det de daglig erfarer som verbal seksuell trakassering. De er lei av at lærere bagatelliserer at jenter kalles «hore» og «pulbar» av medelever. Norsk skole skal ikke være et sted der nedsettende seksualiserte kommentarer om kropp, utseende eller privatliv er dagligtalen!

På kvinnedagen i fjor var #metoo blant hovedparolene. Metookampanjen har avdekket at seksuell trakassering har vært utbredt og stilltiende akseptert på alle samfunnsarenaer.

Jentene peker på at trakassering foregår i norsk skole, uten at de som burde ha reagert, gjorde det. Etter et innlegg på SiD i Aftenposten 4. mars, kom saken i medienes søkelys, og ble løftet inn på Stortinget og hos likestillingsombudet. Metoo kom ikke til skolegården før nå.

Seksuell trakassering har skviset unge kvinner ut av arbeidslivet, politikken og den offentlige debatten. Dette må stanses. Metoo må og skal bli et veiskille, i hele samfunnet.

Skolene er forpliktet til å forebygge alle former for trakassering, også av seksuell art. Seksualisert trakasserende språkbruk, som det «hore» og «pulbar» klart er eksempler på, er ikke greit. Selv om det ikke er sikkert at det verken er ment støtende eller seksualisert, er det like fullt det det er. Det er på tide å si at det ikke er greit, at det ikke skal forekomme. Verken i skolegården eller i samfunnet ellers.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer