DEBATT

Da #metoo kom til skolen

Trakassering foregår i norsk skole, uten at de som burde ha reagert, gjorde det.

HAR TATT OPP PROBLEMET MED KUNNSKAPSMINISTEREN: Arbeiderpartiet vil også sende brev til alle sine ordførere og be dem ta opp utfordringen med trakassering og språkbruk i kommunene hele landet, skriver artikkelforfatterne.
HAR TATT OPP PROBLEMET MED KUNNSKAPSMINISTEREN: Arbeiderpartiet vil også sende brev til alle sine ordførere og be dem ta opp utfordringen med trakassering og språkbruk i kommunene hele landet, skriver artikkelforfatterne. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I årets 8. marstog står tre fjorten år gamle jenter bak en viktig parole i Oslo: «Jeg går på skole, ikke kall meg hore - stopp sexismen i skolegården». Jentene vil ha slutt på det de daglig erfarer som verbal seksuell trakassering. De er lei av at lærere bagatelliserer at jenter kalles «hore» og «pulbar» av medelever. Norsk skole skal ikke være et sted der nedsettende seksualiserte kommentarer om kropp, utseende eller privatliv er dagligtalen!

På kvinnedagen i fjor var #metoo blant hovedparolene. Metookampanjen har avdekket at seksuell trakassering har vært utbredt og stilltiende akseptert på alle samfunnsarenaer.

Jentene peker på at trakassering foregår i norsk skole, uten at de som burde ha reagert, gjorde det. Etter et innlegg på SiD i Aftenposten 4. mars, kom saken i medienes søkelys, og ble løftet inn på Stortinget og hos likestillingsombudet. Metoo kom ikke til skolegården før nå.

Seksuell trakassering har skviset unge kvinner ut av arbeidslivet, politikken og den offentlige debatten. Dette må stanses. Metoo må og skal bli et veiskille, i hele samfunnet.

Skolene er forpliktet til å forebygge alle former for trakassering, også av seksuell art. Seksualisert trakasserende språkbruk, som det «hore» og «pulbar» klart er eksempler på, er ikke greit. Selv om det ikke er sikkert at det verken er ment støtende eller seksualisert, er det like fullt det det er. Det er på tide å si at det ikke er greit, at det ikke skal forekomme. Verken i skolegården eller i samfunnet ellers.

Nå har Arbeiderpartiet utfordret Kunnskapsminister Jan Tore Sanner på hva han, som øverste ansvarlige for utviklingen i grunnopplæringen, vil gjøre med problemet. Arbeiderpartiet vil også sende brev til alle sine ordførere og be dem ta opp utfordringen med trakassering og språkbruk i kommunene hele landet. Det skal være trygt å være elev i norsk skole!

Den internasjonale kvinnedagen ble lansert for å hedre bevegelsen for kvinners rettigheter. Metoo er ett av mange eksempler på at kjønn stadig begrenser menneskers muligheter. Likestilling er en del av frihetskampen. Derfor er likeverd og like muligheter det viktigste vi kan jobbe for.

Gratulerer med kvinnedagen!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer