Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Da Mette Marit ble utagerende

Kronprinsessen danset heftig med Wyclef Jean - og andre Nobel-høydepunkter.

HEFTIG OG BEGEISTRET: Det ble heftig på VIP-området da Wyclef Jean fikk fart på hoftene til kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Eirik Helland Urke
HEFTIG OG BEGEISTRET: Det ble heftig på VIP-området da Wyclef Jean fikk fart på hoftene til kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

Nobelprisen og påfølgende konserter med celebriteter på slep er ikke arenaene for de store skandalene, men minnerike øyeblikk i begge ender av skalen finner vi.

En skikkelig svingom I 2009, under Nobelkonserten for president Barack Obama tok en av artistene, Wyclef Jean, seg en dans med kronprinsesse Mette-Marit. Den folkelige og populære rapperen kom overraskende opp på VIP-tribunen og rocket både kronprinsen og kronprinsessen.

Også i 2012 reiste kronprinsessen seg fra VIP-plassen og danset da soulartisten Seal spilte låta «Crazy».

To butikktyverier Om det samme skjer i år, når Aerosmith-vokalist Steven Tyler kommer, gjenstår å se. Han har avrundet en stor turné med Aerosmith og Slash og jobber nå med sin første soloplate.

Det nærmeste vi kommer en pikant skandale, var da «Sex og singelliv»-stjernen og Nobelkonsertvert Sarah Jessica Parker i 2012 skulle dra hjem til USA.

Dagen etter konserten ble hennes følge kraftig forsinket på Gardermoen. Grunnen var at Leslie Lopez, Parkers personlige sminkør, ble anklaget for å ha stjålet et par solbriller fra en av butikkene på Gardermoen, og måtte til avhør.

SE SÅ FORØYD: Men hei der, Olemic Thommessen - du og kona skal ikke gå der. Dere er verken kongelige eller prisvinnere. Foto: Anita Arntzen
SE SÅ FORØYD: Men hei der, Olemic Thommessen - du og kona skal ikke gå der. Dere er verken kongelige eller prisvinnere. Foto: Anita Arntzen Vis mer

Hun fikk et forelegg på 8000 kroner, som ble vedtatt på stedet. Men den kom mer fra den kanten:

I etterkant fikk Dagbladet tilgang på en overvåkningsvideo som skal vise Lopez i det hun tok en leppestift fra butikken Estetique på luksusvarehuset Eger i Oslo, to dager før hun ble stoppet på Gardermoen. Den saken ble henlagt.

I fjor markerte en annen særing seg:

Den eksentriske, britiske artisten Morrissey dukket aldri opp på pressekonferansen i forbindelse med Nobelkonserten onsdag formiddag. Forklaringen er at han «aldri gjør pressekonferanser».

En royal tabbe En aldri så liten royal tabbe sto stortingspresident Olemic Thommessen og kona for. De valgte å gå den røde løperen inn til fredsprisutdelingen i Oslo rådhus i fjor. Der hadde de ingenting å gjøre, den røde løperen er nemlig bare ment for de kongelige og fredsprisvinnerne.

IKKE SÅ MORSOMT: Parkers personlige sminkør ble bøtelagt for ha stjålet solbriller på Gardermoen. Foto: Thomas Rasmus Skaug
IKKE SÅ MORSOMT: Parkers personlige sminkør ble bøtelagt for ha stjålet solbriller på Gardermoen. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

De som håpet på at Sharon Stone skulle toppe et lite sekund fra filmen «Basic Instinct» da hun ledet fredspriskonserten i 2006, ble skuffet, eller lette - alt etter som.

Skuespilleren vil for alltid vil bli husket for et nanosekund uten undertøy i filmen «Basic Instinct» med tidligere Nobelpris-programleder Michael Douglas som motspiller.

Per Sundnes' mimrer Per Sundnes har mange gode minner fra Nobelkonsertene og møter med artister og programverter. Å møte Oprah Winfrey og Tom Cruise er kanskje hans aller største høydepunkt.

- Når møter man to så store stjerner samtidig, spør Sundnes.

Som leder for flere pressekonferanser har han møtt en rekke stjerner og hatt flere «nær døden-opplevelser», som han uttrykker det - og navngir i fleng: John Legend, Kylie Minogue, Donna Summer, Annie Lennox, Kevin Spacey.

Lave skuldre - Stjernene er ikke så «glam-høye» når de kommer hit. Det vet hva det dreier seg om, og framstår mer jordnære. De spøker, ler og har lave skuldre, sier Sundnes.

EN BEATLE BLANT OSS:: Tenk å få synge en Beatles-låt sammen med Paul McCartney. A-ha-gutta ser fornøyde ut. Foto Thomas Bjørnflaten / Scanpix
EN BEATLE BLANT OSS:: Tenk å få synge en Beatles-låt sammen med Paul McCartney. A-ha-gutta ser fornøyde ut. Foto Thomas Bjørnflaten / Scanpix Vis mer

Tv-programlederen, sangerinna, skuespiller og komiker Queen Latifah er årets programvert.

- Hun er for det amerikanske kontinentet den samme stemmen som Malala Yousafzai er for kvinner i den muslimske verden. Jeg tror de to har mye å snakke om, sier Sundnes.

To «gullår» For å runde av med to gullår i Nobelfestens historie, helt uten skandaler, bare med skyhøy glamfaktor, kommer vi ikke utenom 2001 og 2004.

I 2001 ledet Paul McCartney ledet a-ha-gutta og hele artistfølget gjennom Beatles-klassikeren «Let It Be». Tre år senere var Oprah Winfrey og Tom Cruise vertskap for festen.

HØYDEPUNKTET MED STOR H: Pressekonferanse med vertene Oprah Winfrey og Tom Cruise. Patti Labelle gir Cruise et kyss på kinnet.  Foto: Gorm K. Gaare
HØYDEPUNKTET MED STOR H: Pressekonferanse med vertene Oprah Winfrey og Tom Cruise. Patti Labelle gir Cruise et kyss på kinnet. Foto: Gorm K. Gaare Vis mer
NOBELPRESSEKONFERANSE-NEKT: Britiske Morrissey gjør ikke pressekonferanser - heller ikke for Nobel. Foto: Tommy Arnesen
NOBELPRESSEKONFERANSE-NEKT: Britiske Morrissey gjør ikke pressekonferanser - heller ikke for Nobel. Foto: Tommy Arnesen Vis mer