Da Myllarguten fikk sitt monument på Nordagutu

Telemarks store helt står fjellstøtt i landskapet.

MYLLARGUTEN: På sokkelen under felespilleren har skulptøren Hans Holmen hogd inn en visjon av sagnet om Margit Hjukse. Foto: Fredrik Wandrup
MYLLARGUTEN: På sokkelen under felespilleren har skulptøren Hans Holmen hogd inn en visjon av sagnet om Margit Hjukse. Foto: Fredrik Wandrup Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Du ser ham straks toget sakner farten på vei inn mot Nordagutu stasjon. Hogd i stein, med en løs hund på hver side. Torgeir Augundsson (1801-1872), på folkemunne kalt Myllarguten, spillemannen som med en makeløs teknikk og bueføring gjorde hver slått og stubb til sin egen. Han fortolket og omformet materialet med kunstnerisk briljans. Karrieren gikk fra fest på bygda til konsert i Logen i Kristiania. Men han ble aldri anerkjent mens han levde. Han døde ikke som noen lykkelig mann.

Før påske skrev jeg om Nordagutu stasjon, om plakater og fotografier fra skirenn i Narekollen, tidlig på 1930-tallet verdens største bakke. Den lokale hoppkongen het Olaf Wighus. Men kongen av Nordagutu stasjon er Myllarguten. Hans Holmens statue er grov og kraftig, men rik i detaljene. Fela og blikket er fylt med melankoli og ensomhet. Men også vilje. På baksiden står hogd inn: «Den gongen folkeånd av svevnen vakna/seg sjølv i eventyr og tonar fann/var heller ikkje felestrengen sakna/ – dei stemde Han!»

På veggen i venterommet henger et helsides oppslag fra Teledølen 17. juni 1940, drøye to måneder etter tyskernes okkupasjon. Da ble monumentet avduket. Tusen mennesker var møtte fram , «frå mange byar og mange bygder». Alfred Maurstad leste prolog og folk sang «Ja, vi elsker». Dessuten «Telemark Heil og Sæl». Hva slags sang det er, vet jeg ikke, men det lyder ikke bra. En av talerne bejublet tradisjonen med følgende ord: «Ungdomen stoggar for folkemusikk, som for fuglelåt og bekkesus. Har de nokon gong sett ungdomen stogga for jazz – nei aldri!»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer