TV-anmeldelse: «Oslo»

Da norske vafler reddet Midtøsten

Norsk fredsmegling med bitter bismak.

Oslo-avtalen: Fredsforhandlingene mellom Israel og PLO tilrettelagt av Mona Juul og Terje Rød-Larsen hadde fortjent en bedre film, mener Dagbladets anmelder. Video: HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med de siste ukenes krigshandlinger i Midtøsten etset på netthinnen, skal det godt gjøres å se HBOs «Oslo» uten en bitter og vemodig bismak.

TV-filmen, basert på et prisvinnende teaterstykke, er en dramatisering av forhandlingene som ledet frem til den historiske Oslo-avtalen i 1993, da det norske ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen var sentrale i å få de bitre fiendene Israel og PLO til i det minste å anerkjenne hverandres rett til å eksistere.

Der de fleste par nøyer seg med å pusse opp badet når de trenger et prosjekt sammen, prøvde Juul og Rød-Larsen å redde verden. All ære til dem for det. De hadde fortjent en bedre film.

Hemmelig forhandling

Juul og Rød-Larsens alternative tilnærming til diplomati handlet mye om å fjerne de stive ritualene rundt slike fredsforhandlinger ved å opprette en uoffisiell, hemmelig forhandlingskanal uavhengig av den åpne som ble ført av USA, og som allerede var i stampe.

De ville heller få partene til å møtes i en uformell setting og bryte brød, og forhåpentlig innse at fienden ikke er monstre, men mer like dem selv enn det man skulle tro. Det er disse møtene, i filmen forbeholdt Borregaard herregård ved Sarpsborg (i god Hollywood-tradisjon oppgradert med romerske søyler og staselige haller), som danner ramme for filmen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer