KOMMENTARER

Da Solstad og Fløgstad tok toget utenfor sirklene

70-års jubilanten slapp refs fra sin gamle kollega.

HILSEN TIL FLØGSTAD: Dag Solstad (til høyre) var en av talerne under feiringen av snart 70 år gamle Kjartan Fløgstad. Solstad mente han ikke kunne toppe sin hilsen på 60 års dagen, for ti år siden, men bidro med en anekdote fra unge år. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
HILSEN TIL FLØGSTAD: Dag Solstad (til høyre) var en av talerne under feiringen av snart 70 år gamle Kjartan Fløgstad. Solstad mente han ikke kunne toppe sin hilsen på 60 års dagen, for ti år siden, men bidro med en anekdote fra unge år. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nasjonalbiblioteket på Solli Plass har feiret jubilanten Kjartan Fløgstad. Full sal, mange spent på hva Fløgstads parhest Dag Solstad ville komme med i anledning dagen.

Solstad er ute på en foredragsturné til forsvar for seg selv og sin nye roman; en bok der Solstad påpeker hvor feil det er å «puste liv i» fortidas mennesker. Mange hadde kanskje ventet at han ville ta sin uvilje ut på Fløgstad, som stadig levendegjør både mennesker og miljøer.

Solstad dukket opp i sin nye stjernerolle, som en slags litteraturens Mick Jagger. Litt for seint på scenen. Oppført ti over tolv, men da satt han på fly fra Trondheim, etter å ha delt sin vrede med sitt publikum i Trøndelag.

Fløgstad derimot, er såre fornøyd. Han har fått gode kritikker og er stolt over å ha utgitt fire sterke romaner på rappen i alderen 60-70. Han kunne lene seg tilbake på første benk og nyte ordene fra talerstolen.

Marit Eikemo sammenlignet Fløgstads bok om den forlatte gruvebyen Pyramiden på Svalbard med sin egen, moderne klassiker «Samtidsruinar». Hva skjuler ruinene? «Når man hele tida stiller spørsmål, kommer man til slutt til de store spørsmålene,» sa hun. Ruiner rommer et sug av fravær, av forlatte utopier. Det handler om kultur som må vike når naturen krever plassen tilbake.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer