Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Da Stalins røde armé jagde Hitler ut av Finnmark

Ny bok skildrer operasjonen i detalj.

BOK: Den nyeste boka i serien «Militære operasjoner» fra Ares Forlag tar for seg «Slaget om Finnmark 1944», den dramatiske fortellingen om hvordan 97 000 russiske soldater høsten 1944 gikk til angrep på de 56 000 tyskerne fra XIX. Bergjegerkorps som hadde okkupert området vest for Murmansk siden 1941.

Historien fortelles med militær presisjon og stor detaljrikdom av den amerikanske majoren James F. Gebhardt, som har gjort kampene i nord til sitt spesialfelt. Supplert med bilder og kart gir han et sterkt inntrykk av de harde kampene om dette strategisk viktige området.

I denne forbindelsen kan det være grunn til å minne om Alf R. Jacobsens bok «Miraklet ved Litza» (2014). Den forteller om «Hitlers første nederlag», det mislykte forsøket på å krysse elva Litza i 1941.

Dermed klarte ikke tyskerne å erobre Murmansk.

Stillingskrigen fortsatte i tre år inntil den røde hær satte alle kluter til og inntok Kirkenes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling