Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Da strømmen gikk

Historien om hvor hjelpeløse vi er.

UVÆR: Stormen tok mange trær på Østlandet fredag. Foto: NTB Scanpix
UVÆR: Stormen tok mange trær på Østlandet fredag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er historien om hvor hjelpeløse vi er når livet bokstavelig talt ikke er strømlinjeformet. For det var fredag. Vi gjorde oss tidlig ferdig på jobb. Og både min kone og ungene var med til huset i skauen ved sjøen i Drøbak. Da dukket den første meldingen opp på sms; strømmen hadde gått. Det var da stormen herjet over Sør- og Østlandet og med voldsomme krefter rev opp trær med røttene. Noen hadde åpenbart veltet over strømnettet.

- Det går bra. De fikser dette i løpet av noen timer, sa jeg optimistisk. For det er ikke hver helg vi klarer å samle nesten hele familien. Vi hadde kjøpt mat til ei gryte-rett, for det er fortsatt før tørt til å grille i huset i skauen ved sjøen.

Det var naturen som fjernstyrte livene våre. Den ekstraordinære sommeren hadde først gjort det umulig å grille, så hadde vinden revet bort strømmen - praktisk talt - med røttene. På bilen var det så lite strøm igjen at den ikke gikk tilbake til Oslo, og knapt nok til Drøbak, og i husene rundt oss var det like mørkt som hos oss. Men på den andre siden av fjorden, på Hurum-sida, lyste det opp i husene. Kanskje var det en hevn for at gamle Drøbaks-folk med nesa i sky kaller Hurum for «vranga», fordi landet på den andre sida så ofte ligger i skyggen.

Mobilene begynte å gå tomme for strøm, Internett var nede, vi kunne ikke lage varm mat, og i kjøleskapet begynte ølet å bli lunkent. Vi var litt tilbake til null. Så ungene fant fram boccia-spillet, og så fant vi fram brettspill, tente stearinlys, og hadde gode samtaler, som varte mye lengre enn de vanligvis lange samtalene rundt middagsbordet. Sånn sett var strømbruddet vellykket.

Men neste dag var det verken kaffe eller te. Mobilene var stort sett tomme. Bilen sto bom stille. Vi var låst inne i vår egen hjelpeløshet som el-junkier, grundig avslørt som slaver av vår tid.

Da strømmen ble skrudd på seint lørdag ettermiddag, etter å ha vært borte i mer enn et døgn, og nettet var oppe og gikk, var det første jeg gjorde å google: Solcellepanel.