Da svanen ble andunge

Før var Mette-Marit en innovativ ungjente som torde å være trendførende for norske ungdommer med sine oppbretta olabukser. Nå har hun blitt et Grace Kelly-ikon som skal vise moteveien for oss kvinner. Flokken med trendanalytikere, anført av Kikki Sørum, jubler over Mette-Marits stil: «Jeg var veldig kritisk, men nå får jeg nesten tårer i øynene,» sier hun beveget til Dagbladet. Og proklamerer: «Andungen har blitt en svane.»

  • Den gangen svanen var en andunge, det vil si den gangen Mette-Marit kledde seg i oppbretta olabukser, trange topper og gjennomsiktige solbriller, var omkvedet fra trendfolket: «Mette-Marit tør gå sin egen vei.» Det er i beste fall pjatt fra en bransje som forsøker å selge seg selv. Den første som kan avkrefte dette, er trolig Mette-Marit selv. For hun kledde seg akkurat som alle andre unge kvinner. Hun hadde Levi's-buksene med oppbrett som trendanalytikeren Paal Fure plantet på jusstudenter for tre år siden. Hun hadde solbrillene som riktignok ble lansert i 1000-kronersklassen av Gucci, men raskt ble plukket opp av Hennes & Mauritz til 79,50. Hun gikk i joggesko. Helst til skjørt, selvfølgelig. I vinter så vi henne i dyffelcoat og lue sammen med kjæresten. Og vips: Det er Mette-Marit som har innført dyffelcoatmoten! Som Kikki Sørum fortalte på TV her forleden: «Dyffelcoatlooken hennes ble trendførende.»
  • Nå har hun debutert på nobelprisutdelingen i enkel, gråblå drakt. Hun er vakker, og skiller seg ut blant uniformerte dresskledde mennesker. Hun gjør kanskje noe med håret sitt som skiller henne fra andre kvinner. Drakta hennes er sannsynligvis ikke kjøpt på H&M. Hun minner kanskje litt om Grace Kelly. Dette er likevel ikke den typen antrekk som vil gjøre henne til trendsetter for en generasjon unge kvinner. Moten er der allerede. Gråblått har vært motefarge nummer én de siste to åra. Drakter i enkle rene linjer var et must; minimalisme lærte vi oss raskt å kalle det. Dette vet selvsagt Mette-Marit. Hun følger med i tiden - hun kler seg stilig, og først og fremst: Hun kler det hun bærer bedre enn de fleste av oss.
  • Det mest oppsiktsvekkende ved Mette-Marits stil er at hun ikke kler seg som resten av kongefamilien. Hun går med lue i stedet for hatt. Hun har enkle snitt i stedet for puffermer. Hun har reine farger i stedet for småruter i flaskegrønt og kongeblått. Hun har glatt kjemmet hår, i stedet for oppfønet Eli Hagen-sveis. Mette-Marit er med andre ord en av oss. Men direkte spennende i klesveien er hun ikke. Det blir hun først den dagen hun profilerer ny norsk design. Da først kan trendpolitiet kalle henne innovativ.