Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Da svenskene buet og pep på sin egen statsminister, forsvant lyden fra tv-sendingen. Nå raser diskusjonen i Sverige

Kritiseres for sensur.

BLE BUET PÅ: Sveriges statsminister Stefan Löfven (S):Skjermdump: SVT
BLE BUET PÅ: Sveriges statsminister Stefan Löfven (S):Skjermdump: SVT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sveriges Television (SVT) kritiseres for angivelig sensur etter at lyden ble borte på et «kritisk» tidspunkt under gullfeiringen til det svenske hockeylaget på mandag.

21. mai vant Sverige VM-finalen i ishockey etter et toppoppgjør mot Canada.

Hockey er som kjent en gigantsport i Sverige, og 22. mai stilte svenskene svært mannsterke opp på Sergels torg i Stockholm for å ønske gullaget velkommen hjem etter seieren.

Buing og piping

Seansen på torget var naturligvis en stor hendelse. Den ble direktesendt av rettighetshaver TV4, og SVT koblet seg på deler av sendingen, får Dagbladet opplyst av SVT.

I sendingen ser man folkehavet som venter utålmodig på å hylle gullvinnerne, men idet konferansieren gjør det kjent at Sveriges statsminister Stefan Löfven (Socialdemokraterna) ønsker å si noen ord før hockeyheltene entrer scenen, begynner publikummet å bue kraftig.

Noen sekunder senere, idet statsministeren entrer scenen og tar over mikrofonen, høres også piping og buing. Dagbladet har sett versjonene til både SVT og TV4 av det som utspilte seg på scenen.

- Hvorfor tok dere bort lyden?

På det tidspunktet Löfven introduseres i sendingen til SVT detter lyden ut, og erstattes med sportsankerets kommentarer, noe som gjør det umulig å høre reaksjonene til folket, men i en You Tube-video av sendingen til TV4 hører man tydelig de negative reaksjonene.

Dette får svenskene til å spekulere rundt om statskanalen fjernet reaksjonene med overlegg for å skjerme politikeren fra ydmykelsen.

- Hei, jeg lurer på hvorfor dere tok bort lyden når statsministeren vår ble buet ut ved hjemkomsten til Tre Kronor, spør en nysgjerrig seer overfor rikskringkasteren på Twitter.

- I vår samsending med TV4 mistet vi rent teknisk lyden rett før Löfven talte, så i en kort stund hørte man bare studiolyd, svarer SVT.

- Brukte TV4s lyd

Riksdagspolitiker Lars Beckmann (Moderata samlingspartiet), skriver på Twitter at «det skal bli interessant å høre statsmedias forklaring på hvorfor man klipte vekk buingen mot Stefan Löfven».

- Det var TV4 som sendte og SVT brukte derfor deres lyd, svarer SVT Sport.

- Hvordan kan da TV4 fortsatt ha lyd, spør Beckmann.

- Som jeg forstår det hadde vi problemer med lyden under hele sendingen. Jeg kan ikke svare spesifikt på hva som skjedde, dessverre, svarer SVT Sport.

SVT: - Ble komplisert

En som derimot kan gi svar, er SVTs programsjef for riksnyheter, Ulf Johansson.

- TV4 eier alle rettigheter til velkomstseremonien i Stockholm. Vi hadde altså ingen tillatelse til å filme det som skjedde på scenen, men etter forhandlinger med TV4 fikk vi tillatelse til å vise deler av deres sending, sier Johansson til Dagbladet.

- Det innebar at det ble svært komplisert for oss. Vi vekslet mellom studio, reporterteamet på torget og signalet til TV4. I dette tilfellet fikk vi ikke med med lyden i overgangen mellom reporteren og TV4s signal, fortsetter programsjefen.

Johansson svarer ikke på Dagbladets spørsmål om sensuranklagene som kommer fram i sosiale medier.

Hele Norges coronakart