KOMMENTARER

Da Tine skulle rydde

Tine Sundtoft flytta på iskanten. Og nå vet ingen hvor den er, skriver Anne Marte Blindheim.

HVOR LIGGER ISKANTEN? Klimaminister Tine Sundtoft fikk nye fakta fra direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk polarinstitutt. Med en ørliten tilpasning kom alle oljeblokkene innenfor grensa. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix.
HVOR LIGGER ISKANTEN? Klimaminister Tine Sundtoft fikk nye fakta fra direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk polarinstitutt. Med en ørliten tilpasning kom alle oljeblokkene innenfor grensa. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det har lenge hersket forvirring om hvor iskanten ligger. I hvert fall siden tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre uttalte til Dagbladet at den er «en idé om noe som er i havet». I samarbeidserklæringen lovet regjeringen Venstre og KrF at de ikke skulle bore i iskanten, som er siste skanse mot nord og et biologisk sårbart område. Derfor engasjerte de Norsk polarinstitutt for å finne ut hvor iskanten faktisk ligger. Som sagt, så gjort. I fjor vår fant polarforskerne iskanten, basert på data for isutbredelse de siste 30 årene. De fant også at en del av de foreslåtte blokkene i 23. konsesjonsrunde kom i konflikt med iskanten. Derfor anbefalte de å ta disse ut.

Etter ni måneder la klimaminister Tine Sundtoft fram sitt forslag til iskant i går.  

— Det er mitt ansvar å rydde opp, sa Sundtoft. Og så ble det kaos.

Til pressen sa hun at hennes vurdering var basert på polarinstituttets materiale. Men hennes kart stemte ikke overens med polarinstituttets kart. På statsrådens kart var alle oljeblokkene godt innenfor kanten. Men hun hadde ikke tegnet noen ny strek, sa hun. Og direktøren for polarinstituttet, Jan-Gunnar Winther, hadde ikke endret noe råd.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.