KOMMENTARER

Da tog fra øst møtte tog fra vest på den amerikanske prærien

150 år siden jernbanen gjorde USA til ett togrike.

LINJENE SPLEISES: 10. mai 1869 ble møtet mellom skinnene fra vest og skinnene fra vest markert med en gullspiker som ble slått ned med en sølvhammer. Stedet var Promonontory Summit i Utah. Foto: Wikipedia
LINJENE SPLEISES: 10. mai 1869 ble møtet mellom skinnene fra vest og skinnene fra vest markert med en gullspiker som ble slått ned med en sølvhammer. Stedet var Promonontory Summit i Utah. Foto: Wikipedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

TOG ER I VINDEN. Lokomotiver sleper sine vogner gjennom landskapet i minutt-for-minutt-sendinger, eksotiske dokumentarfilmer, TV-serier – og i virkeligheten. Tog minner om fortidas reiseromantikk, om en tid da livet var mindre travelt, da man kunne tøffe gjennom tilværelsen til lyden av lokomotivets liflige fløyte og skinnegangens sang. Jernbanen er et slags satsingsområde. Raskere tog tar opp kampen med fly. Nye linjer planlegges som alternativ til biltrafikk. Nedlagte spor lokker med turistruter der ekte damplokomotiver pumper i vei fra stasjon til stasjon.

I DAG ER DET 150 år siden jernbanen knyttet USA til ett rike. I seks år hadde tusenvis av jernbanearbeidere – åtti prosent av dem kinesere – jobbet på spreng med å legge skinner over den nordlige delen av det amerikanske kontinentet. De møttes i Promontory Summit i Utah. Union Pacific Railroad startet i øst, fra vest gikk Central Pacific Railroad til verket. Da ruta var ferdigstilt, strakte den seg 3077 kilometer fra Sacramento til Omaha. Under markeringen av at skinnene ble knyttet sammen, ble en spiker av gull slått ned i bakken. En sølvhammer ble brukt for anledningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer