Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Da tok jeg det rælet her og prøvde å lage en kommersiell stripe

Hva driver Flu Hartberg egentlig med?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det syntes å eksistere en viss, vel, diskrepans her et sted. Anders Heger, forleggeren hans, hadde stått på lanseringsfesten og pratet om striper som, når han åpnet avisa, på sitt beste fikk ham til «å bryte ut i en indre jubel».

Flu Hartberg (30) selv, derimot, mannen bak stripa - «Fagprat», altså - tegneserien som daglig er å se i Dagbladet, brukte i stedet det meste av sine tilmålte tjue minutter til å heller sable seg selv ned for fote, med et slideshow utelukkende bestående av stripene han var mest pinlig berørt over å ha tegnet. Striper som aldri overlevde veien til trykkeriet.

- Så da tok jeg det rælet her og prøvde å lage en kommersiell stripe, som han sa om en av dem.

- Og som vi alle kan se: Det fikk jeg overhodet ikke til, la han til.

- Dermed er fadesen et faktum.

Noen dager tidligere hadde han sittet på kontoret sitt et steinkast unna Youngstorget i Oslo og snakket om nettopp dette.

- Å forklare hva som skjer når man lager en dårlig stripe - det er egentlig vel så interessant. For å si noe om det: Det som skjer da er at jeg ikke er trofast mot formatet. Selv om jeg ikke har skrevet noen regler, så har det likevel lagt seg et slags usynlig regelverk rundt det.

Hva «Fagprat» faktisk er, er litt vanskelig å si. De store, sammenklemte figurene med sine groteske ansikt lar seg liksom ikke enkelt plassere i tegneserieverdenen. Og det er vi ikke alene om å mene.

- Jeg trodde jo jeg lagde tegneserier. Men da jeg skulle søke om støtte til boka, fikk jeg avslag fordi den har bare en rute. De mente den ikke var en tegneserie. Så nå vet jeg ikke hva jeg er. Hvis det ikke er en tegneserie, er det jo ikke noe annet heller. Det er jo ikke kunst heller.

LES ANMELDELSEN: «Hvert panel er et befriende freakshow»
LES ANMELDELSEN: «Hvert panel er et befriende freakshow» Vis mer

- Hva lager du da?

- Nei, da har jeg lagd noe som ikke fins, da.

«Fagprat» ble først født i serieheftene til tegneseriekollektivet Dongery, før den ble snappa opp av Dagbladet.

- Men jeg leser den jo ikke selv. Jeg sjekker om trykken er ålreit, men det er det. Altså, egentlig leser jeg ikke tegneserier i det hele tatt. Jeg satt og leste Dagsavisen her om dagen, ikke sant, men endte opp med å sitte og lese sjakkspalta til Torstein Bae. Og da husker jeg at jeg tenkte: «Hva er det du driver med? Du er serieskaper, og så leser du heller sjakkspalta som står ved siden av?» Men den var bra, da. Dilbert har jeg jo lest så mange ganger før. Hvorfor ikke lage nye figurer i stedet? Jeg skjønner ikke det der.

En annen ting er at Flu ikke orker vitser. Lange vitser med punchline.

- Forestill deg seks folk som står etter hverandre for å fortelle en vits. Det er jo bare kleint. Han blir stille.

- Men jeg ser jo at jeg føyer meg pent inn i rekka, da.

LES ANMELDELSEN: «Hvert panel er et befriende freakshow»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!