Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Da Trygve Lie dolket Folke Bernadotte i ryggen

I dag er det 70 år siden grev Folke Bernadotte ble drept av jødiske terrorister. Den saken får bred omtale i Odd Karsten Tveits nye bok om FNs første generalsekretær.

ØNSKES VELKOMMEN: Her ønsker daværende generalsekretær i FN, Tryve Lie (til høyre), grev Folke Bernadotte velkommen på LaGuardia-flyplassen utenfor New York i 1948. Seinere samme år ble fredsmekleren Bernadotte drept av jødiske terrorister i Jerusalem. Foto: Associated Press / NTB scanpix
ØNSKES VELKOMMEN: Her ønsker daværende generalsekretær i FN, Tryve Lie (til høyre), grev Folke Bernadotte velkommen på LaGuardia-flyplassen utenfor New York i 1948. Seinere samme år ble fredsmekleren Bernadotte drept av jødiske terrorister i Jerusalem. Foto: Associated Press / NTB scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen i Jerusalem er som vanlig spent fredag ettermiddag 17. september 1948 når FNs svenske fredsmekler Folke Bernadotte er på vei til et møte med den jødiske generalguvernøren i byen. Ingen i FN-kortesjen med de tre FN-bilene fatter mistanke når de ser en israelsk jeep sperre veien, de tror det er en vanlig kontroll. To menn i israelske uniformer løper mot bilen Folke Bernadotte sitter i. En av dem stikker en Schmeisser maskinpistol inn i det åpne bilvinduet. Den svenske FN-mekleren blir truffet av seks skudd og dør på et sykehus kort etter – dagen etter at han har lagt fram en ny fredsplan for å løse «Alle Midtøsten-konflikters mor».

Det var den jødiske terrororganisasjonen Lehi, også kjent som Stern-gjengen, som sto bak. Selv om myndighetene i den ferske staten Israel stort sett visste hvem gjerningsmennene var, ble ingen straffet. Operasjonssjef i Lehi var Yitzhak Shamir som ble israelsk statsminister i 1986.

At Folke Bernadotte var upopulær blant israelerne vet man godt. At FNs daværende generalsekretær hadde et bedre forhold til israelske myndigheter enn til sin egen fredsmekler, kommer fram i Odd Karsten Tveits nye bok «Gudfaren».

Basert på et bredt kildemateriale forteller Tveit hvordan Trygve Lie stort sett tok parti for Israel mens han satt som FNs sjef. Og han undergravde ikke bare sin egen organisasjon, men også mange av sine medarbeidere – som grev Folke Bernadotte.

Den svenske aristokraten som gjennom aksjonen De hvite bussene i siste fase av 2. verdenskrig reddet tusenvis av skandinaver ut av tyske konsentrasjonsleirer, ble utnevnt til FNs Midtøsten-mekler den 20. mai 1948. Før han ble utnevnt hadde Trygve Lie stor tro på Bernadotte som han så på som ensidig projødisk. Men det gikk ikke lang tid før FNs generalsekretær skjønte at han hadde tatt feil.

18. juni ga Lie i «all fortrolighet» interne FN-rapporter til den israelske FN-utsendingen Abba Eban, seinere utenriksminister. Samtidig foreslo han at Israel burde opptre med «fasthet» og «iherdighet» overfor Bernadotte. Samme sommer ga han Abba Eban Bernadottes arbeidsnotater samt fortrolige militære analyser utarbeidet av sin presseråd William Stoneman.

Og ikke nok med det: Da Lie var på sommerferie i Norge i august, ba han statsminister Einar Gerhardsen om at Norge måtte anerkjenne Israel som stat. Det mente altså Lie var opportunt – før Folke Bernadotte hadde fullført sin fredsmisjon.

Stort mer illojal til sin egen organisasjon og til sin egen utsending går det neppe an å bli.

Hele Norges coronakart