Da USA kom til Frognerparken

THE FROGNER PARK, NESTEN 4. JULI (Dagbladet): I går hadde USA sin årlige annektering av Frognerparken, og feiret nasjonaldagen i både sol og regn - med taler, janitsjarmusikk, mat og Kjell Elvis.

For femtende gang arrangerte ACCN (American Coordinating Council of Norway) 4. juli-feiring i Oslo, med parade fra ambassaden på Drammensveien til Frognerparken, hvor det var duket for en skikkelig tradisjonell familiefeiring. Det bor ca. 8000 amerikanere i Norge, men i fjor var 25000 innom. Og i år som i fjor var Karin «Billeba» Lunden konferansier.

Hjelper barn

- Norskamerikaner, jeg? Nei, jeg har så vidt vært i USA, noen dager i Seattle. Jeg ble spurt fordi jeg har jobbet for organisasjonen Nordlysfondet, som får penger fra arrangementet. De hjelper barn som lider av livstruende sykdommer, sier Karin Lunden, som også ledet allsangen under den norske og den amerikanske nasjonalsangen.

En annen som stiller opp på vegne av Nordlysfondet, er imitatoren Kjell Elvis. Dessuten er 4. juli definitivt en dag for en mann som ser ut som om han kommer fra Memphis, Tennessee.

- Det er snadder med Elvis på en dag som denne. Jeg var her i fjor også, og jeg er veldig glad for å støtte opp om et sånt arrangement, sier mannen som blant annet hadde «American Trilogy» på repertoaret.

25000 mennesker

George Gabriel, som bor i Norge på fjerde året, er ansvarlig for årets arrangement. Vi treffer ham mens regnet høljer ned og forvandler gressplenen til noe sleipt og gjørmete. Heldigvis titter sola fram igjen ikke så lenge etterpå.

- 4. juli-arrangementet i Oslo har vokst seg skikkelig stort. I fjor var det 25000 mennesker innom, hva det blir i år vet jeg ikke. Dette er mye det samme som feiringen i New York, men jeg savner fyrverkeriet. Men det viktigste er at arrangementet er gratis.

For to uker siden ble George far, noe som har gjort innspurten ekstra travel. - Han har sovet mye, så det har gått bra. Men det har vært utrolig mye jobb med arrangementet. Men jeg er fornøyd. Vi har gjort det vi kan, sier han.

Cookies og brownies

En rekke forskjellige boder er satt opp, noen selger typisk amerikansk mat, andre reklamerer for baptistkirken eller republikanerne. Spesielt populær er boden med småkaker. Der står Signe Thoresen, amerikaner av norsk avstamning. Hun har bodd her i 23 år, og kommer egentlig fra Wisconsin. Og så er hun første visepresident i American Women's Club i Oslo.

- Vi er 250 medlemmer, som har møte en gang i måneden. Her står vi og selger de kakene som vi vet nordmenn liker aller best: brownies og chocolate chip cookies. And it's all done frivillig, sier hun stolt.

Og ikke bare det: Dameklubben deler hvert år ut et stipend på 100000 kroner til en norsk student som vil videreutdanne seg i USA.

- I år har vi tenkt å annonsere i avisene, sier Signe Thorsen.

HAWAII I FROGNERPARKEN: Den amerikanske artisten Waikiki (til venstre) og hennes fire norske hulahulapiker var en del av 4. juli- paraden i Oslo i går.