Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Svimmel av suksess?

Da verden kom til Russland

Vladimir Putin har lykkes i å vise fram Russland til verden som et vennlig og smilende land. Men fotball-VM har vist at verden også er vennlig mot Russland, skriver Morten Strand.

FEST OG GLEDE: Fotball VM i Russland har så langt vært en fest. Her en tunisier og en England-supporter. Foto: AFP/ NTB Scanpix
FEST OG GLEDE: Fotball VM i Russland har så langt vært en fest. Her en tunisier og en England-supporter. Foto: AFP/ NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

ST. PETERSBURG: Noe merkelig har skjedd med Russland under årets fotball-VM. Utgangspunktet var nesten det verst tenkelige. Før VM i fotball startet hadde Russland den moralske pekefingeren rettet mot seg fra et samlet Vesten, og en stor del av verden. Russland var landet som var en røverstat som stjeler land - Krim - som starter kriger - Øst-Ukraina - som dreper sivile mennesker uten nåde - Syria - og som prøver å drepe egne borgere i andre land - spionen Sergej Skripal.

Russland var landet der den politiske opposisjonen undertrykkes, og der homofile forfølges. Og Putin var presidenten som prøver å manipulere valg også i utlandet, som setter hardt mot hardt i alle situasjoner, og som dyrker å spille rollen som personifiseringen av Vestens fiendebilde.

Og selv om noe av dette er karikaturer, så er mye av det også riktig. Men så kom fotball-VM for to uker siden. Noe forsonende la seg over landet. Den russiske presidenten var høflig vertskap for fotballag og supportere fra 32 land. Politiet var instruert i å være vennlige og service-innstilte, i hvert fall i de 11 byene der det arrangeres kamper under dette mesterskapet. Og som mange av oss hadde tatt nesten for gitt, russiske myndigheter har hatt kontroll på egne fotballpøbler, og beskjeden til andre potensielle fotballpøbler var allerede forstått, for man kødder ikke med russisk politi. Resultatet er det så langt roligste fotballmesterskapet på mange, mange år.

Russland skulle selge seg som det vennlige, moderne og kule, men litt annerledes, landet. Folk fra hele verden skulle bare komme hit og se hva Russland også kan være. Og det gjorde de. Prognosene for tilreisende fotball-turister i forkant av mesterskapet var 600 000. Nå er prognosen justert opp til 1 million. Mennesker fra Peru, Iran, Costa-Rica, fra Saudi-Arabia, Egypt, Colombia og Mexico har satt sitt preg på dette mesterskapet. De kom med et åpent sinn, og har blitt møtt med både vennlighet og åpne sinn fra vanlige russere. I fan-sonene i alle byene som har arrangert VM har utlendingene festet og vist russerne at det er en annen verden der ute, og den er ikke farlig.

I barene i sentrum av store russiske byer har det vært et daglig karneval. Mexicanere er kledd ut som aztekere, egyptere som faraoer og kleopatraer, sjarmerende peruanere som inkaer, russere som julenisser, islendere som vikinger, og folk fra hele verden er kledd ut som gud vet hva. Det har vært noe veldig avvæpnende ved hele arrangementet. Mennesker fra hele verden har møttes med guarden nede. Og glasset hevet, kan man godt legge til. For VM er en sammenhengende fest. Og da er i hvert fall ikke russerne vanskelige å be.

Det hele har vært fascinerende å være vitne til. For å gjøre dette VM til en suksess har også regjeringskontrollert TV - som er det viktigste nyhetsmediet for de aller fleste russere - presentert denne folkefesten, og publikums glede over å være i Russland, som det det er. Russere flest har sett med hvilken glede og vennlighet de tilreisende har møtt Russland. Og stolt har landet solt seg i glansen fra verdens største idrettsarrangement.

Men all denne suksessen har en annen side. Virkeligheten dette mesterskapet gjenspeiler forteller en annen historie enn den Kreml har fortalt de siste åra. For den historien Kreml har fortalt handler om at Russland er kringsatt av fiender, at verden lider av russofobi og russerhat. At Russland helt urettmessig er beskyldt for alt som er nevnt innledningsvis i denne artikkelen. Den virkeligheten som fotball-VM viser russerne strider altså mot det de har blitt fortalt, og som folk i stor grad har trodd på. Som økonomen Igor Nikolajev skriver på en blogg hos uavhengige Ekko Moskva:

- Vi skal liksom tro at de menneskene (de tilreisende fotball-supporterne) er representanter for land som vil skade Russland? Nonsens. Hvorfor skal vi da lukke oss inne i denne «festningen» som ingen er i ferd med å beleire?

Og hvor problematisk er det at dette er en virkelighet som alle kan se med sine egne øyne? Det er vanskelig å si. For VM er VM, og hverdag er hverdag, og historien er som kjent ikke slutt. Men det er både overraskende og paradoksalt at Russlands så langt veldig vellykkede VM-arrangement forteller russerne en annen historie om seg selv og omverdenen, enn den de har blitt fortalt, og som de har trodd på. Får å si det sånn: Det var neppe Kremls hensikt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media