Den kanadiske sangeren og poeten Leonard Cohen gikk bort natt til 11. november i en alder av 82 år. Bildet ble tatt i Paris i januar i år. FOTO: AFP 
Den kanadiske sangeren og poeten Leonard Cohen gikk bort natt til 11. november i en alder av 82 år. Bildet ble tatt i Paris i januar i år. FOTO: AFP Vis mer

Kjersti Flaa møtte Leonard Cohen rett før han døde

- Da vi skulle høre det nye albumet var det arrangert nesten som en begravelse

Musikkjournalist Kjersti Flaa møtte Cohen en måned før han døde. - Vi satt på hvite stoler og på et bord sto det hvite blomster, forteller hun.

(Dagbladet): - Det som var så merkelig da jeg var for å høre på det nye albumet hans, var at set-upet føltes nesten som en begravelse, sier reporter Kjersti Flaa, som møtte Leonard Cohen 13. oktober.

Hun forteller at det ikke bare var musikken som ga stemningen da de skulle høre albumet «You want it darker» hjemme i huset til den kanadiske konsulen i Los Angeles.

- Vi satt på hvite stoler, på rekker, og foran på den lille scenen stod det et bord med hvite blomster, forteller hun.

Føltes som farvel

Flaa forteller at Cohen likevel virket svært munter da han kom inn etter at de hadde hørt på albumet.

- Han spøkte med det han hadde sagt tidligere, at han var klar for å dø. Han sa blant annet at han hadde planer om å leve til han var 120. Han fremstod gammel og ungdommelig på en gang fordi han så tydelig fremdeles hadde glimt i øyet, men kroppen så gammel ut, sier Flaa.

Cohens plateselskap meldte om dødsfallet på Leonard Cohens Facebook-side i natt. Dødsårsaken er foreløpig ukjent.

- Vi har mistet en av musikkens høyest elskede artister, står det i meldingen.

- Jeg fikk ikke inntrykk av at han var syk, men samtidig så føltes det som om han var der for å ta farvel. Det var så melankolsk, vakkert og trist på en gang, sier Flaa.

Skrev til siste slutt

SE HANS LIV I BILDER: Den kanadiske musikeren Leonard Cohen er død. Cohen ble 82 år gammel. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Det vil bli holdt en minnestund for Cohen i Los Angeles, skriver plateselskapet. Familien har bedt om å få fred til å sørge over sangeren, men sønnen Adam Cohen sier følgende ifølge NPR:

- Min far døde fredfullt i sitt hjem i Los Angeles, vel vitende om at han hadde gjort ferdig et av sine største verker. Han skrev helt inn i det siste med sin unike humor.

Hadde stor utstråling

- Det var jo varslet, men det er jo vemodig og trist, sier Frode Grytten. Den norske forfatteren og journalisten har hatt et sterkt forhold til Leonard Cohen opp gjennom årene.

Han husker godt da han traff Cohen da stjernen besøkte Norge i 1994.

- Jeg har aldri møtt et menneske med så sterk karisma. Det er sjelden man møter mennesker med en så klar identitet og utstråling, sier han.

Grytten var på det tidspunktet journalist for Bergens Tidende. Han forteller at han var nervøs før møtet med tanke på kort deadline for å levere intervjuet.

- Elegant og verdig

- Han var særdeles velformulert og godt tenkende. Han var vennlig, morsom, snill og imøtekommende, sier han.

Grytten mener brevet Cohen skrev til sin tidligere norske kjæreste Marianne Ihlen mens hun lå på dødsleiet illustrerer godt hvordan Cohen var som person.

- Det viser at det er en mann som har vært i verden på en måte som krever respekt. Det er en mann som har ført seg på en elegant og verdig måte, sier han.

Grytten husker at han spurte Cohen om han hadde noen tips til hvordan man skulle levet livet.

- Han sa 'dukk'! Det handler om at livet ofte er en kamp ved frontlinjen, sier Grytten.

Kjæresten stakk av med formuen

Leonard Cohen solgte 11 millioner plater. Debutalbumet «The Songs Of Leonard Cohen» kom i 1967.

Grytten har hørt på Cohens siste albumet før han døde.

- Det var et fint farvel. Man kan sammenligne det litt med David Bowies siste album. Det skjer noe med mennesker når de vet at de skal dø. Jeg er veldig imponert over at han fikk den siste runden, sier han.

Grytten peker på at fansen ironisk nok kan takke Cohens tidligere kjæreste og sekretær, som stakk av med Cohens formue for noen år siden.

- Det tvang ham til å starte opp igjen som artist. Hadde det ikke vært for det hadde vi ikke fått de siste platene og turneene. Det har i hvert fall blitt tre album og to verdensturneer etter det, sier han.