Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Da vikingene plyndret Lindisfarne: Vold og fryktløs ære

Fortellingene og mytene om Lindisfarne og de fryktelige hedenske vikingene er også historien om temmingen av voldskreftene i det vestlige samfunnet.

TIDEVANNSØY: Lindisfarne kloster lå typisk nok på en tidevannsøy og det var hit vikingene kom i 793. Foto: NTB SCANPIX
TIDEVANNSØY: Lindisfarne kloster lå typisk nok på en tidevannsøy og det var hit vikingene kom i 793. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Forvarslene hadde vært der tidligere i år 793, forteller den angelsaksiske krøniken om denne hendelsen som for mange innleder vikingtiden. Northumberland i det nordlige England hadde vært plaget av uvær og hungersnød. Veldige lyn og ilddrager hadde fløyet i luften.

Kort tid etter «ble Guds kirke på Lindisfarne ødelagt av plyndrende hedninger som voldtok og slaktet ned folket».

Vikingene hadde nok plyndret før. Samme krønike forteller at vikinger noen år tidligere hadde drept en engelsk fogd. Dette angrepet i 793 ble likevel viktig fordi det fikk oppmerksomhet blant Europas geistlige i en tid da disse sto for historieskrivingen.

Beryktet

Krøniken forteller ikke mer om hva som skjedde, men det er grunn til å anta at det var et klassisk lynangrep. Vikingene ble etter hvert beryktet for dette. På denne tiden var svært mange klostre anlagt ved havet med sjøen som forsvarsverk. Nå rev vikingene det i stykker. Fordi båtene deres var flate og lette, var det mulig for dem å ro inn i grunne strender og viker, vasse i land og angripe nesten før man oppdaget dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?