Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Da Vinci-koden er knekt

Britisk advokat fant løsningen.

(Dagbladet.no): Både London-advokaten Dan Tench og den britiske avisa The Times mener i dag å ha funnet løsningen på koden som ble lurt inn i Da Vinci-dommen tidligere i uka.

Det står, noe kryptisk: «Jackie Fisher who are you Dreadnought.», eller på norsk, «Jackie Fisher hvem er du Dreadnought».

Koden ble laget av dommeren Peter Smith, som hadde ansvaret for plagiat-saken mot suksessforfatter Dan Brown. Smith er stor fan av Jackie Smith, en 1800-talls britisk admiral som moderniserte den britiske marinen, og som også utviklet slagskipet «HMS Dreadnought».

Dommen mest interessant

Brown ble frikjent for plagiat, men det var selve dommen som interesserte Londons juridiske miljø mest.

I den 71 sider lange dommen hadde Smith lagt inn en sekvens av bokstaver i kursiv, der de ti første bokstavene formet ordene «Smithy code». Denne henvisningen var både et ordspill på dommerens etternavn, og samtidig et hint.

De andre bokstavene var «jaeiextostgpsacgreamqwfkadpmqzvz», med andre ord ganske lite leservennlig.

Løsningen lå i boka

HVEM ER JACKIE SMITH?Koden er knekt, og det viser seg at dommeren i saken har lagt inn koden for egen fornøyelse. Foto: Scanpix
HVEM ER JACKIE SMITH?Koden er knekt, og det viser seg at dommeren i saken har lagt inn koden for egen fornøyelse. Foto: Scanpix Vis mer

Dan Tench, som brakte nyheten om koden innfelt i dommen i forrige uke, sa til Times at koden lå å finne mellom permene på Dan Brown-boka.

Og det er bokas helt som selv bringer løsningen. Robert Langdon forklarer om Fibonacci-sekvensen, et matematisk progresjon der de to foregående sifrene angir det tredje, slik at tallet 1 følges av 1, deretter 2, 3, 5, 8, 13, 21 og så videre. Om man gjentar sekvensen, og bytter ut sifrene med bokstaver, kommer man fram til Fisher-setningen.

- Det er ganske merkelig at Smith legger inn en referanse til en obskur marine-figur. Ingen av oss ville gjettet det, sier Tench til AP.

Overrasket over at koden ble funnet

Tench hadde sittet med to kolleger fra advokatfirmaet Olswang i London i lang tid for å finne ut av koden. På torsdag fikk han bekreftet fra dommer Smith at koden var riktig knekt.

Og avisa The Times hadde kommet fram til det samme resultatet. Smith hadde, ifølge avisa lagt inn koden for egen fornøyelse, og var overrasket over at noen skulle oppdage den.

- Men svaret har ingenting å gjøre med saken, sier han til The Times.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling