Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Da Vinci-koden»-redaktør dømt for utroskap

Jan Mesicek må betale 460 000 kroner til omdiskutert forlagssjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jan Mesicek ble i sommer saksøkt av sin tidligere sjef i Bazar forlag, Øyvind Hagen, for markedsmessig utroskap.

Mesicek hadde en muntlig arbeidsavtale med Hagen fram til han sluttet i april 2004. Etter oppsigelsen startet Mesicek opp forlaget Lille Måne.

Et knapt halvår senere ga han ut «Den lille klemmeboken», en bok Hagen og Mesicek hadde drøftet å utgi på Bazar forlag.

Avtalen de to imellom var altså uformell, men med utgangspunkt i e-postkommunikasjon har Oslo Tingrett nå dømt Mesicek til å betale erstatning og saksomkostninger til Bazar forlag.

I løpet av 14 dager må han betale 300 000 kroner til sin tidligere oppdragsgiver. Dessuten må han betale saksomkostningene på 160 000 kroner (les dommen).

Jobbet hardt

- Jeg er selvsagt skuffet og overrasket, sier Mesicek da Dagbladet.no ringer og forteller ham om dommen.

Ifølge Mesicek har Hagen siden sommeren 2004 varslet flere erstatningssaker, men bare «Den lille klemmeboken» har endt i rettssystemet.

image: «Da Vinci-koden»-redaktør dømt for utroskap

Da Mesicek og Hagen møttes i forliksrådet, bestemte Mesicek seg for heller å ta rettssaken.

- Jeg mener jo at boka var min idé, sier han.

«Den lille klemmeboken» av Kathleen Keating har med 11 000 solgte eksemplarer vært en suksess for Mesicek.

Ifølge dommen er fortjenesten av boka på cirka 295 000 kroner. Domstolen beregner det samlede potensialet til å kunne bli maks 320 000 kroner.

Håper å overleve

Mesicek hadde fikk til sammen 90 000 kroner i fortjeneste fra Lille Måne i fjor. Enmannsforlaget har siden utvidet staben med et halvt årsverk.

Erstatningssummen på til sammen 460 000 kroner kommenterer han slik:

- Det er mye penger for meg. Det er jo litt vondt når det er noe man har jobbet så hardt for.

- Hva vil dette ha å si for forlaget Lille Måne?

- Vi overlever nok. Jeg håper i hvert fall det, sier Mesicek, som har store forventninger til en spørrebok forlaget lager i samarbeid med P4.

Skjult overvåkning

Samtidig som Mesicek-saken ender i favør av Øyvind Hagen, er han selv politianmeldt for e-postovervåkning av sine ansatte.

Datatilsynet politianmeldte Bazar og forlagssjef Øyvind Hagen i begynnelsen av juli.

- Datatilsynet har anmeldt Bazar forlag fordi det, etter Datatilsynets vurdering, har skjedd alvorlige brudd på personopplysningslovens bestemmelser, skriver Datatilsynets informasjonssjef Ove Skåra i en e-post til Dagbladet.no.

- Det vurderes som særlig grovt at det er blitt foretatt en skjult overvåking av enkelte ansattes e-postkorrespondanse. Dette er gjort ved at det ble sendt blindkopi av all inngående korrespondanse til en «overvåkingskonto», uten at de berørte fikk kunnskap om dette. De som tiltaket har vært rettet mot har dermed effektivt vært avskåret fra å ivareta sine rettigheter etter personopplysningsloven.

Hagen mener han ikke har gjort noe galt.

- Hvis jeg skulle gå gjennom all e-posten deres, hadde jeg ikke fått gjort det grann. Det var to spesielle situasjoner hvor jeg følte at det var påkrevd. I våre dager har e-post overtatt for brev og faks, som før pleide å bli skrevet på selskapets brevpapir. Og det som går på selskapets brevpapir er offisielt. Vi konstaterer at Datatilsynet er uenige med oss. Men dette er gråsoner, sa Hagen til Magasinet i sommer.

Saken ligger nå hos Oslo politidistrikt.

Stort utbytte

Bazar omsatte for 51 millioner kroner i 2005, og Hagen tok ut 4,3 millioner i utbytte.

- Det er hyggelig å få oppleve å tjene så mye penger. Det gir muligheter for å sette i gang andre prosjekter, sa Hagen til Dagbladet i sommer.

Jan Mesicek jobbet for Øyvind Hagen helt fra oppstarten av Bazar forlag, men hevder han ikke fikk kontrakt av Hagen, verken som fast ansatt eller konsulent. Mesicek jobbet spesielt mye med «Da Vinci-koden», og da Bazar forlag ga den ut, gikk forlagets fortjeneste til himmels.

- Jeg hadde ikke mye fritid. Derfor synes jeg det er paradoksalt at jeg blir dømt for illojalitet, sier Mesicek til Dagbladet.no.

Mesicek har ikke bestemt seg for om han vil anke dommen.

Øyvind Hagen er for øyeblikket ikke tilgjengelig for kommentar.

  • Les Dagbladet.no/litteratur
    Hver torsdag sender Dagbladet ut nyhetsbrevet Kulturavisa, hver mandag kommer Litteraturavisa. Nyhetsbrevene inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis. Meld deg på:
    litteraturavisa kulturavisa
    Navn:
    E-post:
VANT SØKSMÅL: - Jeg vet at det er blitt skapt en myte om at jeg går til søksmål for alt mulig, men jeg vet ikke hvorfor, sa Øyvind Hagen (51) til <a href=\'http://www.dagbladet.no/magasinet/2006/07/31/472652.html\'>Dagbladet Magasinet</A> i slutten av juli. Mesicek-saken omtalte han som «et søksmål mot en tidligere ansatt som jeg mener har rappet et bokprosjekt».
BØKENE DET HANDLER OM: Jan Mesicek er dømt for urettmessig ha utgitt «Den lille klemmeboken». Mesicek var sentral da Bazar forlag utga den norske utgaven av millionsuksessen «Da Vinci-koden».
MÅ BETALE: Jan Mesicek (31) er dømt for markedsmessig utroskap mot sin tidligere arbeidsgiver Bazar forlag. Han var spesielt sentral under utformingen og den norske lanseringen av «Da Vinci-koden», som er en historisk suksess.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!