Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Da Vinci-koden» vant - igjen

Dommer Peter Smith i Londons Hight Court avgjorde fredag at «Da Vinci-koden» ikke er et plagiat av «Hellig blod, hellig gral».

(Dagbladet.no): Det melder Sky News.

- Jeg er fremdeles overrasket over at forfatterne ville lage en sak av dette, sier Brown ifølge nyhetskanalen.

Med dette utfallet i rettssaken er det ingen fare for at filmen «Da Vinci-koden» ikke får sin planlagte première 19. mai.

Dette kan føre til at Leigh og Baigent nå må betale saksomkostninger for 1,75 millioner pund, som tilsvarer 11,6 millioner norske kroner, ifølge USA Today.

Himmelsk salg

Men Baigent og Leigh har også tjent store penger på rettssaken.

Deres 24 år gamle bok «Hellig blod, hellig gral» selger 7000 kopier i uka bare i Storbritannia.

Før rettssaken begynte, solgte boka bare noen hundre i uka, skriver USA Today.

KAN GLISE IGJEN: Dan Brown er ingen plagiatør, sier retten i London. Men rik, det er han. Foto: SCANPIX
KAN GLISE IGJEN: Dan Brown er ingen plagiatør, sier retten i London. Men rik, det er han. Foto: SCANPIX Vis mer

De melder også at Baigents nye bok, «The Jesus Papers», foreløpig er trykket opp i 150000 eksemplarer i USA.

Sprer om seg

Mest av kaka går imidlertid til sakens sentrum, Dan Brown. Rettssaken er én ting som skaffer forfatteren oppmerksomhet, men filmatiseringen av «Da Vinci-koden» er nok viktigere.

28. mars kom «Da Vinci-koden» ut som pocket for første gang. I løpet av den første uka fikk enn en halv million kopier ny eier.

Det opprinnelige opplaget på fem millioner eksemplarer har blitt økt til seks millioner, ifølge CNN.

Sjefen i pocketforlaget Anchor and Vintage Books, sier det er det største ukessalget han kan huske.

I Norge har Brown utkommet med thrilleren «Iskaldt bedrag» på norsk. Den gikk rett til topps på boklista. Også «Da Vinci-koden» har sneket seg tilbake på lista i illustrert utgave.

Advokaten til Random House, John Baldwin, sa at selv om mange av hendelsene i Browns bok har blitt beskrevet i litteraturen før, har ingen satt dem sammen på den måten Brown har gjort.

- Det er grunnen til at han har en bestselger, uttalte Baldwin i henhold til USA Today.

- Angrep

Samtidig kommer en bølge av religiøse bøker til de amerikanske bokhandlene. Eldre bøker som tidligere har vært trykket i små opplag, dukker opp side om side med nye titler.

Ehud Sperling, forleggeren i Inner Traditions, er Dan Brown takk skyldig etter at Brown ramset opp en mengde av Sperlings bøker som kilder i «Da Vinci-koden». En av dem har solgt i 100000 eksemplarer.

- Det er utrolig for en oversettelse fra koptisk (liturgisk språk), sier Sperling ifølge Reuters. Han har også flere nye titler.

Andre kristne forlag vil ikke bare selge bøker, men også forsvare troen.

Forlagssjefen i det kristne forlaget Tyndale har lansert en kampanje kalt «Da Vinci Didn\'t Convince Me». Den er sendt ut til mer enn 2300 butikker i den kristne bokhandlergruppa Christian Booksellers Association (CBA).

- Kirken trenger å utstyre seg for å besvare spørsmålene denne filmen vil utløse, sier Les Dietzman i CBA Ifølge CNN.

Erwin Lutzer, som har solgt mer enn 300000 eksemplarer av «The Da Vinci Deception», sammenlikner filmen med en spirituell tsunami.

- «Da Vinci-koden» er det mest seriøse angrepet på kristendommen som jeg noen gang har vært vitne til, sier Lutzer, som er med på Tyndales «ikke-overbevist-kampanje».

Anklager falt til jorda

Ikke alle er like negative. Karen Kingsbury skriver kristne romaner som har solgt i mer enn fire millioner eksemplarer. Hun håper Browns bok også fører til større interesse for Maria Magdalena, mens katolske Amy Welborn er forfatteren bak «De-Coding Da Vinci» og en ny bok om Maria Magdalena. Welborn er klar i sin dom:

- Det «Da Vinci-koden» sier om Jesus og Mary Magdalene er dumt.

Det er ikke første gang Dan Brown er anklaget for plagiat.

Og heller ikke første gang anklagene faller til jorda:

I  retten i New York i august 2005 avgjorde dommer George B. Daniels at ideer og generelle litteraturtemaer beskyttes ikke av opphavsretten.

TAPTE SAKEN: Michael Baigent (bildet) og Richard Leigh saksøkte forlaget Random House for intellektuelt tyveri. De har også blitt rike på rettssaken.
KONA STÅR BAK: «Da Vinci-koden» ville ikke vært den samme <a href="http://www.dagbladet.no/magasinet/2006/03/14/460669.html">uten Blythe Brown</A>.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling