Rekordmaleriet: da Vincis «Salvator Mundi». Foto: NTB scanpix
Rekordmaleriet: da Vincis «Salvator Mundi». Foto: NTB scanpixVis mer

Da Vinci-maleriet ble tidenes dyreste. Nå er den mystiske kjøperen avslørt

Saudi-Arabias kronprins satte prisrekord.

(Dagbladet): Maleriet «Salvator Mundi» ble 15. november solgt for rekordsummen 3,7 milliarder kroner. Den anonyme kjøperen som fikk tilslaget på en Christie's-auksjon i New York er nå avslørt: The Wall Street Journal skriver at det var Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, kjent som MBS.

Selve budet ble lagt inn av et annet medlem av kongefamilien, Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud, men det var kronprinsen som trakk i trådene.

STYRTRIK: Kronprins Mohammed bin Salman i Saudi Arabia.. Foto: Hamad I Mohammed / Reuters / NTB Scanpix
STYRTRIK: Kronprins Mohammed bin Salman i Saudi Arabia.. Foto: Hamad I Mohammed / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Det er ikke første gang Saudi-Arabias kongelige kjøper eksklusiv kunst. Timingen denne gangen er likevel spesiell. Det ble gjennomført bare to uker etter at kronprins Mohammed bin Salman lanserte en antikorrupsjonskampanje, der mer enn 200 forretningsmenn, ministre og prinser ble anholdt. NPR melder at de fleste av dem har fått husarrest på et luksushotell i hovedstaden Riyadh.

Det er også verdt å merke seg at Saudi-Arabias praktisering av islam ikke tillater portretter av religiøse figurer. Men den 32 år gamle kronprinsen har sagt at han ønsker å styre landet i retning en mer moderat praktisering av islam.

At Mohammed bin Salam nylig ble kronprins, kom som en overraskelse på mange i Saudi-Arabia. I tillegg til å være betraktelig yngre, blir han også sett på som mer liberal enn sin forgjenger, kronprins Mohammed bin Nayef.

Allerede et par år før kronprinstittelen, sikret bin Salam seg sentrale maktposisjoner. Han ble utnevnt til forsvarsminister og øverste leder for landets oljeindustri av sin far, 81-årige kong Salman. Foreign Policy Magazine har kalt den ferske kronprinsen en av verdens mest innflytelsesrike ledere.

Han er heller ikke kjent for å kneppe igjen pengesekken; blant annet gjorde han ifølge New York Times for et par år siden et impulskjøp av en 440 fots luksusyacht til rundt 4,2 milliarder kroner.

Eneste privateide da Vinci

Kunstverket vil bli stilt ut i det nylig åpnede Louvre Abu Dhabi i De Forente Arabiske Emirater. «Salvator Mundi» er et portrett av Jesus som hever høyre hånd mens han holder en klode i venstre.

Foto: Christie's New York / Reuters / NTB Scanpix
Foto: Christie's New York / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge The Journal skal maleriet ha blitt tilbudt kongefamilien i Qatar i 2011 for cirka 660 millioner kroner. De avsto, og viste heller ingen interesse denne gang.

Leonardo da Vinci er aller mest kjent for «Mona Lisa», som henger i Louvre Paris. «Salvator Mundi» anses som ett av kun 20 eksisterende da Vinci-malerier, og det eneste i privat eie.

Ekte eller elevarbeid?

Det rekorddyre maleriet har lenge vært omdiskutert. Enkelte kunstkritikere har ifølge The Guardian stilt spørsmål ved hvorvidt det er ekte, med tanke på at det er malt over en rekke ganger. Noen mener det er laget av en av da Vincis elever, Giovanni Boltraffio.

Maleriet skal ha sin opprinnelse rundt 1500. Det var forsvunnet fra 1763-1900, og har som Artnews skriver blitt kraftig restaurert etter at det inntil 1958 ble antatt å være malt av en av da Vincis assistenter.

Blant de som mener maleriet er ekte, poengteres det at flere runder med restaurering har redusert originalens glød og fått det til å se ut mer som en kopi.

Tidligere eier av «Salvator Mundi» var den russiske forretningsmannen Dimitry Rybolovlev, som kjøpte portrettet for 1 milliard kroner i 2013. The Telegraph skriver at Willem de Koonings «Interchange» hadde den forrige prisrekorden for en maleritransaksjon. Dette verket ble i 2015 solgt for 2,5 milliarder kroner.