Da Vinci-sjokkfunn i italiensk leilighet

Museet som eier det stjålne maleriet, som antas å være fra tidlig på 1500-tallet, var ikke engang klar over at det hadde forsvunnet.

FUNNET, MEN IKKE SAVNET: En fem hundre år gammel kopi av Da Vinci-verket «Salvator Mundi» ble funnet i en italiensk leilighet på lørdag. Museet var ikke klar over at det var borte. Foto: NTB.
FUNNET, MEN IKKE SAVNET: En fem hundre år gammel kopi av Da Vinci-verket «Salvator Mundi» ble funnet i en italiensk leilighet på lørdag. Museet var ikke klar over at det var borte. Foto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leonardo Da Vinci er utvilsomt en av tidenes største kunstnere, og står bak udødelige verk som «Mona Lisa» og «Nattverden».

Derfor kom det som et sjokk da italiensk politi på tirsdag annonserte at de hadde funnet en fem hundre år gammel kopi av Da Vinci-maleriet «Salvator Mundi» i en leilighet i Napoli, melder Reuters.

Museet hvor maleriet hører hjemme, hadde ikke engang fått med seg at kunstverket var borte. De har nemlig stengt dørene på grunn av coronapandemien.

KUNSTTYVER: Museet «Det Grønne Hvelvet» i Dresden, et av verdens eldste, kan ha blitt frastjålet verdier til så mye som ti milliarder kroner, ifølge tyske Bild. Overvåkingsvideo fra museet viser hvordan tyvene tok seg inn i et glassmonter. Video: AP Vis mer

Solgt for rekordsum

Eieren av leiligheten, en 36 år gammel mann, har blitt arrestert under mistanke om å ha mottatt stjålne varer. Maleriet ble oppdaget i et skap på soverommet i leiligheten hans.

- Maleriet ble funnet på lørdag takket være fantastisk og nitid politiarbeid, uttalte Giovanni Melillo, en representant for påtalemyndigheten.

Kunstverket er en kopi av Da Vinci-verket. Originalen skapte overskrifter i 2017, da den ble det dyreste maleriet som noensinne har blitt solgt.

Prislappen landet på hele 3,7 milliarder kroner per datidens kurs, etter en budrunde på auksjonshuset Christies.

Det var også der at Edvard Munchs «Skrik» ble solgt for 689 millioner i 2012, som på det tidspunktet var rekord.

«SKRIK»: I Munchmuseets magasin er de nøye med hvordan de behandler «Skrik» av Edvard Munch. Reporter: Mathilde Lea. Video: Christian Roth Christensen. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer

Debatt om forfalsking

Den stjålne, fem hundre år gamle kopien skal derfor ha vært av betydelig verdi, selv om den ikke er malt av Da Vinci selv. Det antas at maleren av kunstverket er Giacomo Alibrandi.

Politiet skal nå etterforske hvordan maleriet ble stjålet, da det ikke var noe tegn til innbrudd i museet.

- Den som stjal maleriet ville gjerne ha det, og det er mulig at det var et bestilt tyveri via en organisasjon innenfor internasjonal kunsthandel, sa Melillo.

Da «Salvator Mundi» ble solgt for rekordsummen i 2017, ble det sådd sterk tvil om hvorvidt det faktisk var laget av DaVinci selv. Kunstkritiker i New York magazine, Jerry Saltz var ute allerede før maleriet var blitt solgt. I en kommentar publisert på nettstedet Vulture, uttrykte han sin tvil.

FRETEX: Sasan Bajand kjøpte et kunstverk på Fretex for 200 kroner, det viste seg å være tidenes kupp. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg er verken en historiker eller ekspert i gamle mestere. Men jeg har sett på kunst i over 50 år, og en liten kikk på dette bildet forteller meg at dette ikke er en Leonardo, skrev han.

Saltz kalte bildet en forfalskning.

- Bildet er helt dødt. Overflaten er for sterk i fargen, den er dvask, lakkert, og den har blitt skrubbet ned og malt på nytt så mange ganger at den både er ny og gammel på samme tid.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer