Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Da Vincis uekte sønn

Verden trodde renessansemesteren Leonardo da Vinci var homofil. Nå hevder en italiensk museumsdirektør at da Vinci fikk en sønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alessandro Vezzosi sier teorien hans vil knuse flere allmenne oppfatninger om renessansemaleren hvis de blir bekreftet.

Vezzosi er direktør for Ideal Museum i da Vincis hjemby i nærheten av Firenze i Italia. Han hevder maleren fikk sønnen Paulo da han var bare 17 år. Teorien baserer museumsdirektøren på et brev fra 1479, der prins Giovanni Bentivoglio av Bologna skriver til Lorenzo den prektige. I brevet refereres det til «Paulo av Leonardo da Vinci fra Firenze».

Vezzosi mener at det i en landsby med rundt 1000 innbyggere på slutten av 1400-tallet ikke kan være noen tvil om at det henvises til malerens sønn.

Oppfattet som kjærester

I brevet fremgår det at Leonardo sendte sin da 10 år gamle sønn Paulo til Bologna for å få ham bort fra det som i brevet beskrives som «dårlig selskap».

Brevet ble først offentliggjort for åtte år siden av en annen Leonardo-ekspert, Carlo Pedretti, som ikke trakk den samme konklusjonen som Vezzosi.

- Alle gutter som var rundt Leonardo ble alltid sett på som en kjæreste, forklarer Vezzosi ifølge CNN, og fortsetter:

- Et enkelt dokument gir ingen 100 prosent sikkerhet.

Fra andre brev og skisser av kvinner som leker med barn, har Vezzosi antydet at maleren hadde erfaringer fra farskap.

Leonardo, hittil uten kjent avkom, har vært oppfattet som homofil siden hans levetid. I 1476 ble han stilt for retten for sodomi, men ble frikjent.