DEBATT

Debatt: Dab

DAB – en kulturpolitisk skandale

Kulturdepartementet og Medietilsynet må fratas all makt på FM og ansvaret må overføres til Samferdselsdepartementet.

<strong>SVIKTER DAB:</strong> De unge radiolytterne og annonsørene forsvinner til Internett. Der innholdsregulerer ikke norske myndigheter, hvorfor skal de da regulere FM, spør kronikkforfatteren. Bilde fra Tryvannstårnet 20. september 2017, da FM-nettet ble slått av i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SVIKTER DAB: De unge radiolytterne og annonsørene forsvinner til Internett. Der innholdsregulerer ikke norske myndigheter, hvorfor skal de da regulere FM, spør kronikkforfatteren. Bilde fra Tryvannstårnet 20. september 2017, da FM-nettet ble slått av i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Leif M. Synnevåg
Leif M. Synnevåg Vis mer

De tre radioselskapene NRK, NENT og Bauer Media kjøper såkalte PPM-lytterundersøkelser fra selskapet Nielsen AS. PPM-panelet er sammensatt av 2000 personer fordelt rundt om i landet. Den lille PPM-målerenheten bæres hele dagen av panelmedlemmene. Måleren fanger opp en uhørbar kode som inngår i alle radiosendinger.

Det er ikke aktiv lytting som registreres – men derimot den lyden PPM-måleren fanger. På Nielsens websider kan alle granske daglig, ukentlig og kvartalsvise lyttertall fra DAB-kanalene. Disse omtales som offisielle lyttertall.

I kvartalsrapportene fra Nielsen AS åpnes nemlig døra inn til møkkakjelleren. De tre DAB-kringkasterne har i lang tid vært bevisst om hvor ille det står til. Selv om det stinker, later de som om alt er bra!

DAB har størst nedslagsfelt blant de eldre over 50 år og de fleste som lytter bor på langt ute på landet. 35 prosent av DAB-lytterne er over 65 år. Riksannonsørene betrakter ikke DAB som et attraktivt medium. Lytterne begjæres ikke av annonsørene.

Det bor 5,3 mill. mennesker i Norge. Av disse bor 2,7 mill. i urbane strøk. 2,5 mill. bor i såkalte non-urbane områder. Definisjonen på hva som er urbant er kort fortalt Norges 30 største byer og tettbygde strøk.

Åtte av ti DAB-lyttere bor på landet og er ikke unge.

I første halvår lyttet litt over 600.000 urbane nordmenn daglig til en DAB-radio. Dette representerer bare 22 prosent av det dabianske publikummet. DAB er en fiasko i landets byområder!

78 prosent av alle daglige DAB-lyttere bor utenfor byer og tettbygde strøk. Det er ekstremt oppsiktsvekkende! Intet vondt sagt om folk som bor på landet. By og land – hand i hand. Men det er en kjensgjerning at dabianernes mål om å tiltrekke seg urbane annonsører, har slått ut helt feil.

Tre av fire som daglig lytter til en DAB-radio, er over 40 år. De unge radiolytterne er blitt borte. Ta med i betraktningen at 80 prosent av alle DAB-lytterne bor på landet – og at 64 prosent av disse er over 50 år. De tre kringkasterne har mistet grepet på yngre mennesker.

Annonsørene snur seg bort fra DAB. Ifølge Mediebyråforeningen falt radioreklameomsetningen 14 prosent i første halvår 2019. I 2018 kuttet mediebyråene sine reklamekjøp på radio med 10,7 prosent. Den eneste veksten finner vi på lokalradio på FM.

I alle land i Europa er radio et byfenomen. Et femtitall FM-kanaler er normen i enhver europeisk metropol. I non-urbane landskap – er utvalget noe mindre. I snitt lytter EU-borgeren daglig én time mer på radio enn nordmannen.

Oslo er nå den hovedstaden i verden hvor det lyttes minst til radio. En ulykke for publikum. DAB er altså nesten fire ganger så populært i non-urbane strøk – som i urbane strøk.

Er de norske radioproduktene for dårlige? Ja. Mangel på produktutvikling i et fritt marked har skylden. Norge har vært det strengeste regulerte radioland i Europa. Kulturdepartementet har i sitt embete som generalforsamling i NRK, med harde grep motarbeidet ytre konkurranse for å beskytte statskringkasteren.

Den lave lyttingen er resultatet av at myndighetene har forbudt kommersiell FM i Norges fire største byer. Dette har begrenset ytringsfriheten så vel som næringsfriheten.

Den nasjonale FM-slukkingen, forbudene og tvangsinnføringen av DAB er en kulturpolitisk skandale av dimensjoner. Teknologien, lytterne, og annonsørene svikter. Attpåtil er Norge alene om dette i verden. Dobbeltdistribusjon kostet! sies det.

NRKs Øyvind Vasaasen og Digitalradio Norge AS har forledet Stortinget til å vedta DAB. Kringkastingssjefen er dypest sett ansvarlig for at NRKs renomme skades. Noen bør rydde opp. DAB er en påtvunget flopp.

Det er ingen som vil frata folk på landet DAB. Det eneste rette nå er å liberalisere FM med solide rammebetingelser. Gevinsten vil være enorm. NRK vil i årene framover trenge rekruttering. Det er på tide å åpne øynene (og ørene). Strategien om å frelse landet med DAB er feilslått!

Samferdselsdepartementet er ansvarlig for kommunikasjonsstrukturen i Norge, inkludert internett- og radiofrekvenser. Enten innholdet på Internett handler om telefoni, strømmetjenester eller kringkasting som radio og TV, er dette utenfor Kulturdepartementets domene.

Internettansvaret inkluderer således 5G LTE Broadcast – den framtidige standarden for digital bakkeradio. Her oppstår det derfor et dilemma: Vil nå Kulturdepartementet forby lokalradio over Internett i storbyene våre? Det kan de jo ikke.

DAB er nemlig ingenting å satse på. I framtida kommer altså jordbunden digital radio via Internett i form av 5G Broadcast. Men i lang tid framover forblir FM – som er kvalitetsstemplet og utprøvd gjennom årtier – den dominerende standarden for radio i hele verden.

Kulturdepartementet og Medietilsynet må nå fratas all makt over FM-båndet og hele ansvaret må overføres til Samferdselsdepartementet. La Kulturdepartementet heretter styre NRK og de andre dabianerne.

Norske myndigheter innholdsregulerer ikke Internett. Hvorfor skal de da regulere FM?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer