DEBATT

Debatt: Dab

DAB – en kulturpolitisk skandale

Kulturdepartementet og Medietilsynet må fratas all makt på FM og ansvaret må overføres til Samferdselsdepartementet.

SVIKTER DAB: De unge radiolytterne og annonsørene forsvinner til Internett. Der innholdsregulerer ikke norske myndigheter, hvorfor skal de da regulere FM, spør kronikkforfatteren. Bilde fra Tryvannstårnet 20. september 2017, da FM-nettet ble slått av i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SVIKTER DAB: De unge radiolytterne og annonsørene forsvinner til Internett. Der innholdsregulerer ikke norske myndigheter, hvorfor skal de da regulere FM, spør kronikkforfatteren. Bilde fra Tryvannstårnet 20. september 2017, da FM-nettet ble slått av i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De tre radioselskapene NRK, NENT og Bauer Media kjøper såkalte PPM-lytterundersøkelser fra selskapet Nielsen AS. PPM-panelet er sammensatt av 2000 personer fordelt rundt om i landet. Den lille PPM-målerenheten bæres hele dagen av panelmedlemmene. Måleren fanger opp en uhørbar kode som inngår i alle radiosendinger.

Det er ikke aktiv lytting som registreres – men derimot den lyden PPM-måleren fanger. På Nielsens websider kan alle granske daglig, ukentlig og kvartalsvise lyttertall fra DAB-kanalene. Disse omtales som offisielle lyttertall.

I kvartalsrapportene fra Nielsen AS åpnes nemlig døra inn til møkkakjelleren. De tre DAB-kringkasterne har i lang tid vært bevisst om hvor ille det står til. Selv om det stinker, later de som om alt er bra!

DAB har størst nedslagsfelt blant de eldre over 50 år og de fleste som lytter bor på langt ute på landet. 35 prosent av DAB-lytterne er over 65 år. Riksannonsørene betrakter ikke DAB som et attraktivt medium. Lytterne begjæres ikke av annonsørene.

Det bor 5,3 mill. mennesker i Norge. Av disse bor 2,7 mill. i urbane strøk. 2,5 mill. bor i såkalte non-urbane områder. Definisjonen på hva som er urbant er kort fortalt Norges 30 største byer og tettbygde strøk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer