Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

DAB-debatten: - Vi kan ikke stenge hele FM ennå

Etter planen må de lokale radiokanalene, som ikke har gått over til DAB, slutte å sende på FM i 2021.

LOKALRADIO: Frps Morten Wold mener de lokale radiokanalene må få sende på FM lenger enn til fristen i 2021. Foto: NTB Scanpix
LOKALRADIO: Frps Morten Wold mener de lokale radiokanalene må få sende på FM lenger enn til fristen i 2021. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Lokalradioene må få sende på FM-nettet lenger enn til 2021, sier Morten Wold, mediepolitisk talsperson for Frp, til Dagbladet.

Selv om de riksdekkende radiokanalene slukket FM-nettet i fjor, vil de lokale radiokanalene kunne fortsette å sende på FM fram til 2021.

Wold mener man må forlenge perioden lokalradioene kan sende på FM, kanskje til 2031.

- Vi kan ikke stenge hele FM-nettet ennå. Vi må la det leve lenger, sier han.

- Useriøst

Torsdag behandlet Stortinget en interpellasjon fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) om å skru på P1 på FM-nettet igjen.

Sem-Jacobsen mener FM-nettet må skrus på igjen for at informasjonsberedskapen skal bli på samme nivå som før FM-slukkingen.

Kulturminister Trine Skei Grande omtalte derimot forslaget som useriøst. Trond Giske (Ap) uttalte at han ikke tror det er en god løsning å skru på FM-nettet igjen, når så mange har kvittet seg med FM-apparater. Og Frps Morten Wold uttalte det er «utopi å gjenopprette riksdekkende FM-sendinger».

VIL FORLENGE: Morten Wold, mediepolitisk talsperson for Frp. Foto: NTB Scanpix
VIL FORLENGE: Morten Wold, mediepolitisk talsperson for Frp. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Men nå som DAB er innført, må vi gjøre det beste ut av situasjonen. DAB-sendingene er i mange områder helt fine, mens det andre steder knapt er mulig å få dem inn. Derfor bør man forlenge perioden utover 2021, trolig til 2031, for de ca. 200 lokalradioene som fortsatt sender på FM-båndet, sier Wold.

- Øker mediemangfoldet

Han mener også at man bør justere vilkårene for lokalradiosendingene.

- Det er mange nærradioer som har sine egne FM-sendere, og det er de færreste av dem som har økonomi til å være med over på DAB. Det er satt en frist til 2021 for å gå over på DAB, eller å avslutte driften. Hvis de ikke går over på DAB, eller denne tidsfristen blir endret, har de ikke lov til å sende på FM, sier han til Dagbladet.

Han mener det er mange tiltak man kan sette i verk, som vil gjøre hverdagen enklere for de lokale radiokanalene: Øke senderstyrken, bruke ledige frekvenser, fjerne inntekstbegrensninger og tillate samsending, og at lokale radiokanaler kan samarbeide og sende de samme programmene hos ulike kanaler.

- Alle disse tiltakene er gratis. Veldig mange synes nærradio er et godt supplement og medietilbud. Ved å ha flest mulig lokalradioer øker vi mediemangfoldet, legger han til.

Kommer med vurdering

Kulturminister Trine Skei Grande (V) skriver i en e-post til Dagbladet at spørsmålet om lokalradioenes tillatelse til å sende på FM, blir tatt opp i mediestøttemeldinga, som skal legges fram før jul.

- Forslaget om å forlenge tillatelsene til lokalradio på FM utover 2021 er en sak Lokalradioforbundet også har fremmet overfor Kulturdepartementet. Jeg kommer tilbake med en vurdering av spørsmålet i mediestøttemeldinga, skriver Grande.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!