Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

DAB er fremtiden

DIGITALRADIO: Sju av ti nordmenn kan allerede motta radiosendinger over DAB digitalradio. I løpet av dette året håper vi å nå ut til 80 prosent av befolkningen, målet er tilnærmet 100 prosent. På denne måten kan norske lyttere få flere radiokanaler med god lyd. Likevel fortsetter Per Morten Hoff sitt stormløp mot DAB med en rekke usanne påstander - senest i Dagbladet den 6.januar, på tross av at hele den norske radiobransjen har valgt DAB.I 1997 besluttet norske myndigheter at det var opp til kringkasterne selv å avgjøre hvilken teknologi som skulle velges for å digitalisere radio. Representanter fra hele den norske radiobransjen og Medietilsynet slutter seg til at DAB er plattformen i Digitalradiorapporten. I debatten har det ikke kommet frem momenter som ikke er diskutert i rapporten. Dersom markedet får klar beskjed om når DAB overtar kan det skje uten at antall solgte radioer behøver å øke. Ingen vet hvor mange apparater som er i bruk som FM-radio, men at det er omkring 10 millioner er sannsynlig. Mange av dem benyttes til andre ting som f.eks. CD-spiller eller forsterker i et stereoanlegg. Mange radioer vil være utslitt lenge før FM-nettene slås av. Andre kan kompletteres med en enkel, liten DAB-mottaker. Vi snakker tross alt om ni år frem i tid. Ila den tiden har svært mange kjøpt og kastet flere PCer og mobiltelefoner enn radioer. Nordmenn kjøper omkring en million radioapparater hvert år. Produsenter har allerede vist DAB i mobiltelefoner, kamera og MP3-spillere. Selv om DAB vil bli den viktigste plattformen for radio vil en del lytting flyttes til Internett, kabelnett osv.

DET ER FEIL slik Hoff hevder at en dom i England ikke gir anledning til å markedsføre DAB som kvalitetslyd. Dommen konstaterer tvert imot at DAB leverer nettopp «crystal clear» og «distortion free» lyd, men at en formulering var misvisende siden ikke alle kan motta DAB med samme dekningskvalitet. Undersøkelser i det engelske markedet viser at mer enn 90% av brukerne mener DAB har god lyd. Blindtester viser at svært få klarer å høre forskjell på CD og DAB-lyd av høy kvalitet. Jeg inviterer med dette Hoff til å delta i en slik blindtest. Det er DAB-sendinger i nærmere 40 land som dekker 500 millioner mennesker. Fremdriften er ulik fra land til land pga ulik konsesjonspolitikk og tilgang til frekvenser. I Sverige har det foreløpig strandet, bl.a.fordi regjeringen valgte å ikke slippe til kommersiell radio på DAB. I Frankrike skal myndighetene i år fremlegge en plan for videre digitalisering. I England er det kamp om å sikre seg plass i den videre utbyggingen. I Tyskland bygges det nye nett med DAB brukt også som håndholdt TV. I Sveits ble nettopp nok et sendernett startet. Sør-Korea har valgt DAB til mobil-TV, det betyr mye for produktutviklingen, så også med Kina. Innføringen av DAB digitalradio betyr mer å velge i for langt flere til lavest mulige kostnader for samfunnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling