DAB-GENERAL: Hovedansvarlig for digitaliseringen av radio i NRK, Øyvind Vasaasen. Foto:  Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DAB-GENERAL: Hovedansvarlig for digitaliseringen av radio i NRK, Øyvind Vasaasen. Foto:  Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

«DAB-generalen» om radioforvirringen

2017 er året for det store radioskiftet. FM-radioene skal byttes ut med DAB-apparater. Mange lyttere er forvirret. Vi møtte derfor NRKs egen DAB-general, Øyvind Vasaasen, for å stille spørsmålene mange krever svar på.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Øyvind Vasaasen, du er hovedansvarlig for digitaliseringen av radio i NRK. Kan du forklare oss en gang for alle hva DAB er?

- DAB står for Digital audio broadcasting. Det er en type kringkasting, men i motsetning til FM er lyden digital. Lyden blir kodet om til en datastrøm av nuller og ett-tall, denne dekodes tilbake til lyd i en DAB-radio. Digitaliseringen gjør at det ikke blir sus eller skurr i radioen. Det gjør det også mulig å høre langt flere kanaler enn på FM.

- Du sier at det ikke er skurr med DAB, men hvorfor er det slik at enkelte hører støy i form av skurr og sus på sine radioer?

- Det skal ikke være støy i form av sus på en DAB-radio, men er signalene for svake kan det komme lyder som minner om bobling. Rådene mine til dem som opplever sus eller «bobling» er som følger: 1) Sjekk at radioen ikke har gått til FM. Antennen bør være helt ute og stå vertikalt. 2) Prøv å flytte på radioen, gjerne til et vindu. 3) Fortsetter problemene vil jeg anta det er noe feil med selve radioen og ta den tilbake til butikken.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn