ENESTE I VERDEN:  Stortingets vilkår for å slokke FM-nettet og innføre DAB fra 2017 er innfridd, fastslår kulturminister Thorhild Widvey (H).
Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.
ENESTE I VERDEN: Stortingets vilkår for å slokke FM-nettet og innføre DAB fra 2017 er innfridd, fastslår kulturminister Thorhild Widvey (H). Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix. Vis mer

- DAB har floppet, hun vet ikke hva hun snakker om

IKT-Norge gir strykkarakter til kulturministeren i verdens eneste land som har vedtatt i innføre «utdatert» radio.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bilister, hyttefolk og utlendinger vil bli skadelidende når regjeringen stenger det nasjonale FM-nettet fra 2017, mener IKT Norge.

DAB har rett og slett floppet, mener IKT-Norge, som ikke kan forstå hvordan regjeringen kunne gå inn for å stenge FM-nettet.


Norge er det eneste landet i verden som har vedtatt dette, påpeker organisasjonen.

- Resten av verden har innsett at DAB er en utdatert teknologi, men Norge skal innføre dette med tvang, sier generalsekretær Per Morten Hoff til NTB.

- Vet ikke hva hun snakker om
Generalsekretæren mener kulturministeren ikke vet hva hun snakker om når hun sier at 2,2 millioner DAB-radioer i Norge og at de fleste husstander har skaffet seg en slik radio.

- Da Medietilsynet gjorde sin undersøkelse, spurte de ikke om DAB-radio, men om digital lytting. Det er jo svært mange som hører digital radio via Get-boksen sin, via en app på mobiltelefonen eller via det trådløse nettet, sier Hoff.

Bare et fåtall bilmerker har i dag DAB-radio integrert, påpeker generalsekretær Per Morten Hoff

Når FM-nettet forsvinner i 2017, vil mange radiolyttende bilister få seg en overraskelse.

- Det er mulig å bruke adapter, men det medfører en god del plunder og heft, sier Hoff til NTB.

For nærradioene er situasjonen fortsatt uavklart.

 FM-NETTET STENGER I 2017:  Fra da må radioen radioen din ha DAB-teknologi, som denne fra produsenten Tivoli. Foto: Tore Meek, NTB Scanpix.
FM-NETTET STENGER I 2017: Fra da må radioen radioen din ha DAB-teknologi, som denne fra produsenten Tivoli. Foto: Tore Meek, NTB Scanpix. Vis mer

De riksdekkende radiokanalene vil stenge FM-senderne i region etter region i løpet av 2017, med Nordland først ut 11. januar. Samtidig må de store, kommersielle lokalradioene avslutte sine FM-sendinger i de største byene, opplyser kulturminister Thorhild Widvey (H).

Stortinget besluttet i 2011 at FM-nettet i Norge skulle stenges i 2017 på to vilkår: DAB-dekningen over hele landet skal da være like god som FN-dekningen i 2011, og 50 prosent av de daglige radiolytterne skal ha tatt i bruk DAB-radioer i 2015.

Ellers skulle stengningen utsettes til 2019.

- Kriteriene er innfridd. Det har både Medietilsynet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet bekreftet, sier kulturministeren.

Lokalradioer
Kulturministeren er likevel åpen for at mindre lokalradioer skal kunne fortsette å sende på FM en stund til. En stortingsmelding om lokalradioenes framtid legges fram i løpet av april.

- Vi må finne overgangsordninger. Det er det denne stortingsmeldingen kommer til å inneholde, sier Widvey til NTB.

Lokalradioene har bedt om å få fortsette på FM-nettet i fem til sju år til.

De vil også at det skal utvikles støtteordninger for de mindre lokalradioene som ikke har råd til å ta overgangen til et digitalt DAB-nett. Samtidig har de bedt om en automatisk fornyelse av FM-lisensene de har fra før.

Svein Larsen, styreleder i Norsk lokalradioforbund, venter spent på den nye stortingsmeldingen.

Fakta om DAB-radio

• Digital Audio Broadcasting (DAB), på norsk digital lydkringkasting, er en europeisk standard for digitalradio som skal erstatte dagens FM-sendinger. Standarden krever nytt mottakerutstyr (DAB-radioer).

• Stortinget bestemte i 2011 at FM-nettet i Norge skal stenges i 2017 — på to vilkår: DAB-dekningen over hele landet skal da være like god som FM-dekningen i 2011, og 50 prosent av de daglige radiolytterne skal ha tatt i bruk DAB-radioer i 2015. Ellers skulle stengningen av FM-nettet utsettes til 2019.

• Torsdag kunngjorde kulturminister Thorhild Widvey (H) at kriteriene var oppfylt og at stengingen dermed skjer i 2017.

• NRK og andre landsdekkende radiostasjoner ønsker raskest mulig overgang for å spare penger, og det er anslått at de kommer til å spare over 200 millioner kroner i året på digitaliseringen.

• Ingen andre land i Europa har så langt satt en dato for slokking av FM-nettet.

• Danmark har satt en planlagt FM-slokking fra 2020 på vent, mens Sverige har stilt i bero en planlagt overgang til DAB fra 2022 eller 2024.

Kilde: NTB.

- Så langt har opplegget vært at det er veldig få av lokalradioene som vil bli stengt. Men hva som står i den meldingen, og hva regjeringen bestemmer seg for, vet vi ikke, sier han.

Flere svar fredag ?
De 110 lokalradioene i Norsk lokalradioforbund håper de skal få vite mer om egen FM-framtid når Widvey åpner forbundets landskonferanse i Oslo kommende fredag.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) mener nordmenn er i full gang med teknologiskiftet.

- De aller fleste digitale radioer i bil er kombinerte FM- og DAB-radioer. Det betyr at bilister som kjører fra Norge til Sverige, kan høre på svensk FM når de kommer til Sverige. Og svenske bilister kan bruke adapter for å høre på norske radiosendinger, sier Widvey. (NTB).

  

 FYRER LØS MOT DAB-MINISTER:  Generalsekretær  Per Morten Hoff i IKT Norge. Foto: Kyrre Lien, NTB Scanpix.
FYRER LØS MOT DAB-MINISTER: Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge. Foto: Kyrre Lien, NTB Scanpix. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer