Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

DAB skaper strid i radiobransjen

Mens Lokalradioforbundet fortviler, er foreningen Norsk Lokalradio strålende fornøyde.

 STRID:  Overgangen til DAB skaper strid innad i radiobransjen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
STRID: Overgangen til DAB skaper strid innad i radiobransjen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et bredt storting stilte seg bak beslutningen om digitaliseringen av radioen, og det store skiftet nærmer seg med stormskritt.

For ganske nøyaktig ett år siden satte daværende kulturminister Thorhild Widvey (H) datoen: Fra 2017 blir radioen i Norge heldigital.

Skaper strid Dette ser ut til å skape strid innad i lokalradiomiljøet.

For mens Lokalradioforbundet fortviler, er Foreningen Norsk Lokalradio strålende fornøyde.

- Jeg er svært lei av svartmalingen rundt lokalradioens posisjon i forhold til digitaliseringen, sier daglig leder for foreningen Norsk Lokalradio, Øyvind Bischoff Mangerud.

Han mener DAB gir muligheter man ikke har sett maken til før.

Som eksempel trekker han fram Silkeveien Radio. Dette er en relativt ny stasjon i Oslo hvor samtlige sendinger foregår på farsi og kurdisk.

- De sender 24 timer i døgnet, har 22 frivillige medarbeidere og har blitt et svært populær hos en del av befolkningen som tidligere ikke hadde et tilbud. Denne kanalen hadde aldri sett dagens lys hvis det ikke var for DAB, sier Magnerud til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Mange lokalradioer som ikke har fått FM-distribusjon har nå fått plass på DAB.

2-3 millioner Leder for Radio 102 og Norsk Lokalradioforbund, Thor Magnar Thorsen, har tidligere sagt følgende til Dagbladet:

- For å nå samme dekningen som vi har på DAB i dag hadde det kostet oss 2-3 millioner kroner.

Dette bestrider Magnerud.

- Den prisen vil bli fordelt på flere aktører som vil leie seg inn på sendernettene. Det vil nok i en del områder koste 2-3 millioner kroner å bygge gode nett, men det er altså en prislapp som både kan avskrives, man får leieinntekter på framover eller at man kan dele investeringskost på flere aktører og som man i tillegg nå altså kan få statlig støtte til.

Han mener det andre forbundet, altså Norsk Lokalradioforbund, gjør det de kan for å svartmale situasjonen.

- De kritiserer alt som har med DAB å gjøre. Det som er viktig for lokalradioene er jo at de kan utvikle seg som medieaktører. Jeg tror derfor det er ekstremt viktig at lokalradioene kommer seg over på DAB, og det er langt fra så dyrt som de skal ha det til heller.

- Kan ikke dele Thorsen er ikke enig.

- Foreningen Norsk Lokalradios medlemmer er i hovedsak lokalradioene som eies av P4 og Radio Norge. De mener dermed akkurat det samme som de store kommersielle kanalene, og det er de naturligvis programforplikta til å mene, sier han til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Og når det gjelder prisen vet vi hva vi snakker om. Det er rett og slett ikke nok leietakere i distriktene som kan dele på regningen.

Hele Norges coronakart