Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dææiååå!

Han er en skikkelig herremann i egne øyne, men på alle måter håpløs etter gjeldende normer. Marve Fleksnes har vært en av oss i 30 år og NRK feirer jubileet med å sende alle episodene i reprise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MARVE ER 65, fortsatt ugift, fortsatt er det Moder\'n som er sjef i hans liv. Hans styrke er ikke dannelsen. Han skjønner seg ikke på kvinner. Skjønner seg egentlig ikke så mye på selve livet. Han har svært lite til felles med Rolv Wesenlund.

- Marve går rett på... Eier ikke hemninger, mangler dannelse! Det er forresten en egenskap han deler med ganske mange nordmenn. Jeg har møtt mange «marver». Jeg har gjort feltstudier, knegger Wesenlund lunt.

Han har en teori om hvorfor Marve er blitt så populær, på tross av alle sine mangler. Er det tidvis litt Fleksnes i oss alle, kanskje?

- Det er nok med Marve som med god revy. Det gjelder å sparke folk så høflig at de tror det er sidemannen du treffer. I utlandet, våre naboland inkludert, blir vi nordmenn oppfattet som litt «Fleksnes-aktige».

Vi kan absolutt være brautende. Vi kan bli jævlig uhøflige, udannede, ufine. Vi har litt dårlig utviklede sosiale antenner. I Danmark er det noe annet! Sjøl på teatret er tiltaleformen høflig. Jeg kommer inn om kvelden og sier «Hei!», og blir møtt med et dannet «God aften»... Det meste står og faller med oppdragelsen. I Norge har vi to typer oppdragelse. Dårlig oppdragelse og ideologisk dårlig oppdragelse. Ungene får fyke rundt og dra i duken så serviset skvetter, uten at foreldrene reagerer. Det er leit, for er det en ting unger er ute etter, så er det grensesetting.

- NOEN GANGER LURER jeg på om vi kan bli en kulturnasjon. Det skorter på dannelsen og kulturforståelsen, og hver gang budsjetter skal kuttes, er det kulturen som ryker. Kultur blir i Norge oppfattet som luksus , ikke som en livsbetingelse. Kultur er en livsberikelse. I Frankrike har man en mer enn 2000-årig tradisjon for å bygge teatre, like naturlig som man bygger en skole. Og en idrettsplass.

- Har vi for svake kulturpolitikere, kanskje?

- Tja, vi kan da i hvert fall tusle igjennom en hel valgkamp uten at man berører kultur. Og kommer man inn på kultur, så blir det satt opp mot et annet godt formål. «Skal de gamle få dusje to ganger i måneden, eller skal vi bygge kulturhus...»

Noe annet er det med Frankrike. Der tilbringer Rolv Wesenlund og hans kone Ruth mye tid. De har leilighet i Cannes og det franske påvirker også hjemmelivet. Ikke minst den kulinariske delen av det.

- Hjemme går det i middelhavsmat, ja! Mye fisk, grønnsaker og olje. Jeg er en av de mange som har fått diabetes, type 2. Legen sa det var på tide å spise middelhavsmat. Ja, det er det vi spiser, triumferer Rolv.

NÅR MARVE FLEKSNES inntar NRK1 fra i morgen kveld og mange uker framover, vil vi få se enkelte episoder i svart/hvitt, noen gode gamle fra fargefjernsynets barndom i Norge, og en helt nyinnspillt episode, der hovedpersonen nok er til å kjenne igjen, men helt den samme er han ikke. 30 år er gått siden første episode gikk på lufta og vi fikk servert levende uttrykk som «Å du hellige jul!» og «Skal du ha deg en liten en, Martha, så du blir litt i farta?».

- Vi har vært litt tilbakeholdne med å lage nye epiosder. Det er noe med det at... Når ugifte sønner bor sammen med sine enkemødre over tid, så kan det bli forferdelig. Den ene part kan tyrannisere den andre. Eller det går begge veier. Og ofte er det alkohol med i spillet. Det er ikke pent, nei.

- Men «Marve» og «Moder\'n» kom jo brukbart overens?

- Joda, «Moder\'n» var flink til å få damene unna. Og når hun hadde klart det så sa hun gjerne «Hu\' var ikke no\' for deg hu\', veit du! Hu\' bare sminka seg og tenkte på klær, hu\'». Det ligger vel snev av sannhet i uttrykket «Min sønn er min sønn, til han får seg en viv. Min datter er min datter, i hele sitt liv».

MARVE ER EGENTLIG brite. Det har vært nødvendig å fornorske serien, ikke bare språklig. Språket er det Wesenlund sjøl som tar seg av. Han oversetter.

- Vi må ha et innhold som er realistisk i en norsk ramme. Derfor har vi tatt oss friheter underveis. Det norske og det engelske samfunnet er svært ulike. Britene har et mye sterkere klasseskille, for eksempel. Jeg husker spesielt episoden der Marve og Moder\'n er ute og kjører Mini Morris, og møter en herre (Henki Kolstad) i Jaguar. «Min gode mann», sier Jaguar-eieren, og prøver å få Marve til å rygge. «Slapp av, Kammerat», kvitterer Marve, som selvfølgelig ikke vil rygge. Vi måtte skrive om replikkene, men det gjør ingen ting, for det er situasjonen som teller, og det at det blir en historie folk tror på.

GODT VOKSEN KAN vi si Marve er blitt. Det er nok det eneste han har til felles med Rolv Wesenlund. Han har skrevet bestselgerbok i år, og før jul var det signeringsferd. «Det nye livet. Alt før 50 er bare en oppvarming» ble en direkte konsekvens av det han ser som multinasjonale Proctor & Gambles innflytelse på norske TV-kanalers sendeflate. P&G er store på bleier, bind, shampo. Alt man bombarderer seerne med TV-reklame for.

- Jeg lagde TV for godt voksne på TVNorge og hadde mange seere, men de var for gamle og uinteressante... For Proctor & Gamble. De vil bare ha unge seere i aldersgruppa 29-44 år. Nå er det hele i ferd med å snu, for TV-kanalene har oppdaget hvem som er gjeldfrie og sitter med pungen full, og som bruker penger på seg sjøl. Det er vi over 50, det! Vi livsopplagte eldre som har god fysisk og psykisk form. Om få år er halve nasjonen over 50. Det får konsekvenser, det! Da må mediene tenke nytt. Å undervurdere sine seere og lesere er det verste man kan gjøre, enda jeg har hørt TV-folk si at «man kan ikke undervurdere seerne nok ». Da protesterer jeg heftig.

- Gleder du deg til gjensynet med Marve?

- Nå skal du høre... Jeg har ikke sett mer enn et par episoder! Og jeg skal ikke se nå heller. Da vil jeg bare irritere meg over alt jeg gjorde feil, så jeg står over, jeg. Denne gangen også, slutter Rolv Wesenlund.

Hele Norges coronakart