Y-blokka

Dag 1: - Klokka er fem på tolv - rivingen er i gang

Lederen av Nobelkomiteen skal redde Y-blokka.

STRIDENS KJERNE: Regjeringskvartalet med Y-blokka i front. Oslo rådhus og sjøsiden i bakgrunnen. Skal Staten få viljen sin og rive, eller vil verneinteressene føre fram? Rettssaken om det ikoniske byggets framtid er i gang. Foto: NTB Scanpix
STRIDENS KJERNE: Regjeringskvartalet med Y-blokka i front. Oslo rådhus og sjøsiden i bakgrunnen. Skal Staten få viljen sin og rive, eller vil verneinteressene føre fram? Rettssaken om det ikoniske byggets framtid er i gang. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rettssaken som skal avgjøre Y-blokkas skjebne er i gang. Klokka ni i dag åpnet Oslo tingrett dørene, men bare for partene i saken. Grunnet omstendighetene rundt coronaviruset er tinghuset stengt for publikum og presse.

- Klokka er fem på tolv, rivingsprosessen er i gang, sier advokat Berit Reiss-Andersen.

Det som skjer i en coronastengt tingrett disse dagene er ikke nødvendigvis en endelig avklaring om bygget blir revet eller stående. Det som skal avklares rettslig, er om rivingsvedtaket er gyldig eller ikke.

Vil påvise feil

- Dette er en midlertidig forføyning. Får vi medhold, blir det berammet en sivil rettssak - sannsynligvis til høsten, sa Berit Reiss-Andersen tidligere denne uka.

TINGRETTEN: Advokat Berit Reiss Andersen får en vannflaske av Regjeringsadvokat Andreas Hjetland Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
TINGRETTEN: Advokat Berit Reiss Andersen får en vannflaske av Regjeringsadvokat Andreas Hjetland Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Hun representerer Fortidsminneforeningen og Norske arkitekters landsforbund.

Reiss-Andersen vil påvise alvorlig saksbehandlingsfeil.

Vinner Kommunal- og moderniseringsdepartementet og staten, starter rivingen umiddelbart, eventuelt over påske. Vinner verneinteressene, blir det en ny rettssak, som tidligst kan finne sted til høsten.

Dom før påske

Skal det historiske bygget få stå, eller skal det jevnes med jorda? Partene møtes i dag og i morgen, fredag, i Oslo tingrett for å utkjempe avgjørende kampen.

RIVEKLART: Staten vil komme i gang med rivingen så fort som mulig. Foto: NTB Scanpix
RIVEKLART: Staten vil komme i gang med rivingen så fort som mulig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvem vinner, Staten eller verneinteressentene?

- Vi ønsker med søksmålet å få den statlige reguleringsplanen og rivevedtaket erklært ugyldig, sier advokat Berit Reiss-Andersen, til Dagbladet.

Forhandlingene om en rettslig forføyning går i dag og i morgen, og en dom er ventet før påske.

Gravemaskiner står klare

Staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) vedtok i 2017 å rive bygget. Nå står gravemaskinene klare til å jevne bygget med jorda.

Siden Fortidsminneforeningen og Norske arkitekters landsforbund påklagde saksbehandlingen, må tingretten ta stilling til om rivingsvedtaket er gyldig.

Også en rekke privatpersoner og kunstnere har engasjert seg i saken gjennom Støtteaksjonen for Y-blokka.

- Kontrollmekanismene suspendert

Verneinteressenes advokat Berit Reiss-Andersen holder i dag innledningsforedrag og et langt hovedinnlegg, og i åpningen presiserer hun at partene representer en bred, folkelig opinion.

- Dette er en politisk styrt planprosess, men også politisk prosesser har rettslige rammer å forholde seg til.

Slik åpner hun i Oslo tingrett. Rolig, med pondus og overbevisning, snakker hun om bygget som en nasjonal og internasjonal kulturarv. forsvarlighetskrav i forvaltningsutøvelse, maner til forsiktighet.

- All makt (i saksbehandlingen) er konsentrert i en instans, hos Staten, ingen motmakt i prosessen. Kontrollmekanismene er suspendert, hevder Reiss-Andersen.

Største tap siden krigen

Hun viser også til fylkesmannens sterke innvendinger til saksbehandlingen, og leser fra en uttalelse fra fylkesmannen:

- Fylkesmannen vil sterkt beklage at staten går videre uten å ta hensyn til motstanden.

Reiss-Andersen viser også til sterke og utvetydige uttalelser fra sivilombudsmannen og riksantikvaren, som både uttrykker saksbehandlingsfeil og framhever også kulturminnet bygget symboliserer.

Bygget må ikke bare rives, det må fredes, kommer det fram i retten.

- Rivingen av Y-blokka vil utgjøre det største kulturminnetapet i Norge etter krigen, sier Reiss-Andersen, og leser fra en uttalelse fra riksantikvaren.

Sakens paradoks

Terroranslaget mot regjeringskvartalet i 2011 har ikke forandret verneverdien av Y-blokka. Y-blokka ble påført noen skader, og det førte til kravet om riving, hevder Reiss-Andersen.

- Y-blokka var et pennestrøk fra å bli fredet i 2011, før terroranslaget.

Hun anfører det som et paradoks i saken: At før terroren var det en unison politisk og forvaltningsmessig enighet om at bygget var verneverdig.

Symbol mot terror

- Å verne Y-blokka er ikke blitt mindre etter 22. juli, men sterkere: Y-blokka er et symbol, sier hun.

KORSFESTET: Sterke symboler i kampen for å redde Y-blokka.Foto: Naina Heln Jma / NTB Scanpix
KORSFESTET: Sterke symboler i kampen for å redde Y-blokka.Foto: Naina Heln Jma / NTB Scanpix Vis mer

- Kunstverkene «Fiskerne» og «Måken» av Carl Nesjar og Pablo Picasso er også et av symbol mot terror.

Arkitekt Erling Viksjø utformet bygget som et kunstverk, hevder Reiss-Andersen - der materialvalg og betongen ble tilsatt norsk naturstein fra elever.

- Totalen, med interiør, eksteriør, vannspeilet i kombinasjon med de andre bygningene, gjør Y-blokka til et integrert kunstverk, sier advokaten.

Prosessfullmektigene for saksøkerne, Berit Reiss Andersen og Ivar V. Kristiansen, nedla påstand om at staten forbys å rive Y-blokka inntil Oslo tingrett har avgjort gyldigheten av vedtaket. De legger også ned påstand om at staten dekker Fortidsminneforeningen og Norske arkitekters landsforbund saksomkostninger.

- Det er alltid dilemmaer

Utpå ettermiddagen er det prosessfullmektig for staten, Regjeringsadvokat Andreas Hjetland, som går i gang med sitt innledningsforedrag. I morgen fortsetter han med sitt hovedinnlegg.

VERNE-SIDEN: Saksøkernes advokat, Berit Reiss-Andersen og Ivar V. Kristiansen i Oslo tingrett. Foto: NTB: Scanpix
VERNE-SIDEN: Saksøkernes advokat, Berit Reiss-Andersen og Ivar V. Kristiansen i Oslo tingrett. Foto: NTB: Scanpix Vis mer

- Uavhengig av hva man mener om riving av Y-blokka, denne saken handler ikke om den bør rives eller ikke - men om saksbehandlingen, sier Hjetland.

Det er ikke unikt at verneinteresser må tape for utbygging. Det er alltid dilemmaer, og det skaper gjenstand for debatt, framholder han.

- Plan og bygningsloven er en sektornøytral prosesslov. Vern og nytt bruk er således likestilt, sier Hjetland - og avviser at staten har gjort noen saksbehandlingsfeil.

Rettens administrator: Helen Engebrigtsen.
Saksøker: Fortidsminneforeningen og Norske arkitekters landsforbund.
Prosessfullmektig for saksøkerne: Berit Reiss Andersen og Ivar V. Kristiansen.
Saksøkte: Staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Prosessfullmektig for saksøkte: Regjeringsadvokat Andreas Hjetland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer