Y-blokka

Dag 1: - Klokka er fem på tolv - rivingen er i gang

Lederen av Nobelkomiteen skal redde Y-blokka.

STRIDENS KJERNE: Regjeringskvartalet med Y-blokka i front. Oslo rådhus og sjøsiden i bakgrunnen. Skal Staten få viljen sin og rive, eller vil verneinteressene føre fram? Rettssaken om det ikoniske byggets framtid er i gang. Foto: NTB Scanpix
STRIDENS KJERNE: Regjeringskvartalet med Y-blokka i front. Oslo rådhus og sjøsiden i bakgrunnen. Skal Staten få viljen sin og rive, eller vil verneinteressene føre fram? Rettssaken om det ikoniske byggets framtid er i gang. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rettssaken som skal avgjøre Y-blokkas skjebne er i gang. Klokka ni i dag åpnet Oslo tingrett dørene, men bare for partene i saken. Grunnet omstendighetene rundt coronaviruset er tinghuset stengt for publikum og presse.

- Klokka er fem på tolv, rivingsprosessen er i gang, sier advokat Berit Reiss-Andersen.

Det som skjer i en coronastengt tingrett disse dagene er ikke nødvendigvis en endelig avklaring om bygget blir revet eller stående. Det som skal avklares rettslig, er om rivingsvedtaket er gyldig eller ikke.

Vil påvise feil

- Dette er en midlertidig forføyning. Får vi medhold, blir det berammet en sivil rettssak - sannsynligvis til høsten, sa Berit Reiss-Andersen tidligere denne uka.

Hun representerer Fortidsminneforeningen og Norske arkitekters landsforbund.

Reiss-Andersen vil påvise alvorlig saksbehandlingsfeil.

Vinner Kommunal- og moderniseringsdepartementet og staten, starter rivingen umiddelbart, eventuelt over påske. Vinner verneinteressene, blir det en ny rettssak, som tidligst kan finne sted til høsten.

Dom før påske

Skal det historiske bygget få stå, eller skal det jevnes med jorda? Partene møtes i dag og i morgen, fredag, i Oslo tingrett for å utkjempe avgjørende kampen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.