Y-blokka

Dag 2: Riktig å ofre Y-blokka

Regjeringsadvokat Andreas Hjetland fører nå saken for staten.

SE LIVE: Rettsmøte om Y-blokka Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rettssaken om å få stanset og erklært rivingsvedtaket av Y-blokka for ugyldig fortsetter i dag. Nå er prosessfullmektig for staten, Regjeringsadvokat Andreas Hjetland, i gang med sitt hovedinnlegg.

EN «BERLINMUR»: Dette har gått under radaren: Statsbygg har bygd en fire meter høy «berlinmur» og er klar til å rive Y-blokka. Staten virker sikre på at de vinner fram i retten. Reporter: Lars Eivind Bones / Video: Frode Andresen Vis mer

I går var det advokat Berit Reiss-Andersen som hevdet - på vegne av Fortidsminneforeningen og Norske arkitekters landsforbund - at det er blitt gjort grove saksbehandlingsfeil og feil rettsanvendelse i planprosessen og de vedtak som ligger til grunn for rivingstillatelsen.

Må ofre Y-blokka

Regjeringsadvokat Andreas Hjetland snakker om konseptvalgutredningen, som omfatter flere alternativer til å reparere eller sanere regjeringskvartalet etter terroren 2011.

- H-blokka og Y-blokka er knyttet sammen som en enhet. Det meningsløst arkitektonisk om Y-blokka står alene, sier han.

Han visere videre til at Arne Garborgs-plass, som er tomta Y-blokka ligger på, er et krevende arkitektonisk område å regulere. Reguleringsmyndighetene konkluderer at området legger bånd på store arealer, og utnytter det dårlig. Regjeringsadvokaten viser til at det er riktig å rive Y-blokka og ofre Picassos/Nesjars kunst slik den framstår i dag.

Midlertidig forføyning

- Målet med søksmålet er å få den statlige reguleringsplanen og rivevedtaket erklært ugyldig, sier advokat Berit Reiss-Andersen til Dagbladet.

KJEMPER: Demonstranter er samlet foran Y-blokka. Dette bildet ble tatt for et år siden, og markerte den massive motstanden mot vedtaket om riving. Demonstrantene er iført stripete plagg for å hedre Pablo Picasso, som står for utsmykkingen sammen med Carl Nesjar. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
KJEMPER: Demonstranter er samlet foran Y-blokka. Dette bildet ble tatt for et år siden, og markerte den massive motstanden mot vedtaket om riving. Demonstrantene er iført stripete plagg for å hedre Pablo Picasso, som står for utsmykkingen sammen med Carl Nesjar. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

En midlertidig forføyning er det samme som en midlertidig avgjørelse som foretas av retten.

Denne saken handler om lov- og reguleringsanvendelse, ikke om de rent verneverdige aspekter, og dette er en slik midlertidig forføyning. En avgjørelse faller før påske, og tas av rettens administrator, dommer Helen Engebrigtsen.

Nå - eller om et halvt år

Dersom Staten får støtte av tingretten for godkjennelse av rivevedtaket, kan arbeidet med å legge Y-blokka i grus startes over påske. Hvis forføyningen fører fram, vil det bli en sivil rettssak i august, opplyste rettens administrator Helen Engebrigtsen i går.

Det betyr i så fall at rivingsarbeidene blir et halvt år forsinket, eller aldri satt ut i livet - avhengig av hva en dom vil si.

RIVEKLART: Dersom staten vinner fram, starter rivingen av Y-blokka umiddelbart. Foto: Lars Eivind Bones
RIVEKLART: Dersom staten vinner fram, starter rivingen av Y-blokka umiddelbart. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Av smittevernhensyn vil publikum ikke ha adgang, men presse og publikum kan følge saken via videolink.

Rettens administrator: Helen Engebrigtsen.
Saksøker: Fortidsminneforeningen og Norske arkitekters landsforbund.
Prosessfullmektig for saksøkerne: Berit Reiss Andersen og Ivar V. Kristiansen.
Saksøkte: Staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Prosessfullmektig for saksøkte: Regjeringsadvokat Andreas Hjetland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer