Dag 26

I dag har det vært søndag. En varm og lang søndag. Even og jeg har gått tur rundt øya. Den lengste turen hittil. På sørsiden av øya fant vi en mengde små og store ting som bølgene og vinden har kastet på land.

Selv på en liten øy midt i havet, omgitt av et nærmest ugjennomtrengelig rev, kommer det saker flytende inn. Stort sett små tønner (fra Hellas) og flasker som en gang i tiden har inneholdt alkohol eller shampoo, men også leker, sko, dører, skipsdeler og rep. Mye rep. Vi så også en temmelig stor rokke, og en mengde krabber og fugler (muligens fregattfugler - store og svarte med noe hvitt på seg), samt to døde hummer som var blålilla i fargen og nærmere 70 cm lange.

Det var godt å gå. Av og til småpratet vi, men noen ganger gikk vi bare lenge i stillhet. Vi hadde dekt oss godt til mot sola, og vi gikk og gikk. Da vi ble tørste og sultne drakk vi kokosmelk og spiste en hel del kokos.

Naturen er finurlig. På steder som dette, hvor varmen er intens og hvor det i utgangspunktet ikke fins ferskvann, har den innrettet seg slik at det fins store nøtter med søt og nærende drikke i. Det er forbløffende.

Man kan ikke annet enn å ta av seg hatten.

Jeg kom inn i en fin rytme, der jeg gikk, og selv om jeg på forhånd hadde bestemt meg for å være årvåken når det gjaldt tegn på migrasjon som jeg kan bruke i den videre forskningen, så tenkte jeg på helt andre ting og glemte forskningen rent. Etterpå unnskyldte jeg meg (overfor meg selv først og fremst) med at det jo hadde vært søndag og at noen dager må brukes til hvile. Man kan ikke forske hver dag. Det skulle ha tatt seg pent ut.

Da vi kom tilbake til leiren, viste det seg at resten av guttene hadde tatt det rolig hele tiden, helt uoppfordret. Noen av dem leste. Noen spilte yatzi og noen spiste weet-bix (en slags hvetekjeks stappfull av fiber) med den aller siste appelsinmarmeladen på. Alt dette foregikk naturligvis i skyggen.

Det leses en hel del her.

Og mens jeg gikk på den turen i dag, tenkte jeg som så at noen av leserne muligens kunne hatt glede av å vite hva slags bøker 7 unge menn har tatt med til en øde øy. Det sier jo sitt om oss. Og dessuten er det jo klisjeen. Hvilken bok ville du ha tatt med til en øde øy. Det er jo slikt man snakker om. Anmelderne skriver det

stadig vekk: den og den boken ville de ha valgt hvis de bare fikk velge en, etc. Jo, jeg har sett det flere ganger. Både i norske og utenlandske aviser.

Vi har med flere hver. Jeg satte ingen begrensninger på hvor mange bøker guttene fikk ta med seg. Det har ført til at vi har litt av hvert.

Her følger listen:

The Bible Code, Michael Drosnin. (Martin gikk amok på flyplassen i Frankfurt)

Europa 1300-1550, Steinar Imsen

The snorkeller4s guide to the coral reef

Sveve over vatna, Ragnar Hovland

Vverlevnadshandboken, Wiseman

The Witches, Roald Dahl

Trær som faller, Thomas Bernard

Norsteds faktapocket: Rymden

Norsteds faktapocket: Världshistorien

Silence, John Cage

The Penguin book of historic speeches

Life is elsewhere, Milan Kundera

A history of the modern world, Palmer, Colton

Cold Mountain, Charles Frazier

Roman 1987, Dag Solstad

Count Zero, William Gibson

The jungle books, Kipling

Verden vokser, Tor Nørretranders

A year, Brians Enos dagbok

Leviathan, Paul Auster

Trainspotting, Irwine Welsh

Tyven, Göran Tunstrøm

Latinsk grammatikk, Schreiner

Portugisisk språklära, Bjellerup

Kon-Tiki, Thor Heyerdahl

Death of a salesman, A. Miller

American short stories of today

South Pacific Handbook, Stanley

Darwin4s dangerous idea (Evolution and the meanings of life), Dennett

Lord of the flies, Golding

Robinson Crusoe, Defoe

Angela4s ashes, Frank Mccourt

The Raft book

Vouge (januarnummeret)

Pensées, Pascal.