«Dag» settes opp som 4,5 timers kinofilm

Siste sesong av serien blir å se på det store lerretet. Se de første klippene her.


(Dagbladet): TV 2-serien «Dag» har høstet gode seertall, kritikerskryt og flere Gullruten-priser enn noen annen dramaserie. 17. september kommer den fjerde og siste sesongen av serien, og for de aller ivrigste tilhengerne har regissør og manusforfatter Øystein Karlsen og hovedrolleinnehaver Atle Antonsen en spesiell karamell:

De setter opp hele sesongen som en eneste, massiv, fire og en halv times kinoforestilling i Oslo, Trondheim, Bergen og Halden.

- Betale tilbake - Vi har lyst til å gi de som aller mest hardnakket har fulgt serien gjennom 4 sesonger, en mulighet til å se alle episodene i en eksklusiv visning først sammen med skuespillerne. Det er en slags måte å betale litt tilbake på for at de har vært med på å gi serien et så langt liv som den har, sier Karlsen til Dagbladet.

Han hevder å ha hatt en oppfattelse av hvordan serien skal avrundes helt siden han var halvveis i manusarbeidet med forrige sesong.

- Men å få den til å gå opp slik at det virker som om det har vært planlagt fra første bilde i sesong 1 er jo det som er vanskelig. Når det først falt på plass, så virka det helt riktig. Det er umulig for seerne å vite hvordan det slutter før det er fem minutter igjen, sier Karlsen.

Nye skuespillere Blant de nye skuespillerne i sesong 4 er ikke ukjente Kristoffer Joner og Bjørn Sundquist - samt MyAnna Buring fra «Downton Abbey» og «Ripper Street».

Hun var opprinnelig på audition med tanke på å lage en engelsk versjon av serien, som nå går på TV i Storbritannia i originalversjon.

- Vi hadde en drøss med fantastiske skuespiller inne, men MyAnna var den mest imponerende av alle. Hun gjorde den kanskje beste prøvefilmingen jeg har sett. Så når vi nå fikk sesong 4 så bestemte vi oss for å skrive en rolle til henne, sier regissøren.

- Samtidig følte vi at Eva (Tuva Novotnys karakter) trengte å bryne seg på et eget univers og ikke bare få sin verden presentert gjennom samlivet med Dag. Så det vi endte opp med er de vanskeligste scenene vi noengang har skrevet. To jenter som snakker om ting menn vanligvis ikke får høre sett utfra en kvinnelig underbevissthet, samtidig som det skulle være nok mat for to jævlig gode skuespillere å bryne seg på, sier han.

- Vemodig «Dag» selv, skuespiller Atle Antonsen, sier til Dagbladet at han føler denne sesongen er et verdig punktum for serien.

-  Og med verdig mener jeg i denne sammenhengen at det blir mer uforutsigbar galskap, humor, drama, skam, fornedrelse, slåssing, puling, drikking og hor. På en seng av kjærlighet, filosofiske betraktninger og ganske så store og tidvis svært fornuftige tanker om livet, legger han til.

Han føler at det er på tide å legge rollen som samlivsterapaut på hylla, og tviler på at han dukker opp i andre sammenhenger.

Tviler på «Dag»-comeback - Det føles veldig riktig å gjøre det nå etter fire sesonger, samtidig er det selvsagt litt vemodig også siden dette har vært en fantastisk reise for alle oss involverte, sier han, og fortsetter:

NY SKUESPILLER: Svensk-britiske MyAnna Buring. Foto: Ingeborg Klyve
NY SKUESPILLER: Svensk-britiske MyAnna Buring. Foto: Ingeborg Klyve Vis mer

- «Dag» er ikke akkurat en mann for firmajobber eller barneselskaper så det er lite sannsynlig.

Er det ikke stormannsgalt å sette opp en hel tv-seriesesong som fire timers kinoforestilling?

- Jo, og det er i såfall et kjempekompliment, svarer Antonsen.

- Verden hadde vært et tragisk sted uten noen gedigne porsjoner stormannsgalskap. Men vi matcher vel ikke akkurat Elon Musk på idefronten her, tross alt.