Dag Solstad - en verneverdig forfatter?

I debatten om AKP (m-l) er Dag Solstad trukket inn som en litterær medløper. Dagbladet forsøkte å ringe noen forfattere som kunne bekrefte at hans 1970- og 80-tallsromaner var tvilsomme. Vi ringer fortsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I FORBINDELSE MED

sommerens AKP-debatt skrev statsviter Bernt Hagtvet at Solstads 1970-tallsromaner reduserte ml-ernes politiske og moralske fall til en «serie pussigheter». Kjenner man den klamme politiske konteksten romanene ble skrevet i, skulle man tro at noen ville mene det. Når man vet at mange gamle AKP-ere dytter Solstad foran seg i kampen mot oppgjøret, skulle man også tro at noen ville mene det. Men tro rokker ikke fjell.

«AKP ER DET LITTERÆRT

best dokumenterte partiet i Norge i de siste 50 år. Hvorfor folk gikk inn, og hva de opplevde, er et hovedtema hos Dag Solstad. F.eks. i {lsquo}Arild Asnes 1970', {lsquo}25. septemberplassen' og {lsquo}Gymnaslærer Pedersen...'. Og hvis Eva (Bratholm) fortsatt syns det er like mystisk, er det vel fordi Solstad er en dårlig forfatter?» skrev den tidligere AKP-ideologen Tron Øgrim for tre år siden under overskriften «Men unnskyldningen min får dere ikke».

Dersom det er et mysterium at tusenvis av norske ungdommer kunne hylle kulturrevolusjonen i Kina blindt og hemningsløst, så er det fordi Solstads romaner er dårlige, skal vi tro Øgrim - og det kan vi vel ikke mene?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer