Dag Solstad er nummer tre

Hvorfor er «Genanse og verdighet» en av vår tids beste bøker?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da du sa at vi skulle snakke om «Genanse og verdighet», trodde jeg først det var den boka fra Kongsberg, «Ellevte roman, bok atten». Men da jeg tenkte meg om, så var det jo denne om Elias Rukla, sier Dag Solstad.

-  Hva slags forhold har du til boka, tolv år etter?

-  Er det tolv år? Ja vel. Jeg har et godt forhold til alle bøkene mine. Men jeg går jo ikke rundt og tenker på dem til daglig. Jeg er veldig glad når det er ferdig. Og derfor blir de veldig langt borte for meg. Kanskje jeg driver og etteraper meg selv i bok etter bok? Da får dere si fra, da.

-  Hvorfor valgte du en type som Rukla?

-  I 1992 ga jeg ut «Ellevte roman, bok atten», som vel var starten på en ny fase i mitt forfatterskap? Jo, det må man kunne si. Og da tar det veldig lang tid å bli kvitt ei bok. Men omkring 1993 begynte jeg å tenke på en ny roman. Jeg fikk en god del ideer, men alle sammen ble forkastet. Man må gjøre noen ganske dystre valg. Og da jeg kom til januar 1994, hadde jeg bare én eneste idé, ett eneste bilde igjen. Og det var en mann som ikke fikk opp paraplyen sin. Og det er ærlig talt ikke så veldig mye å fare med: God dag, god dag, mitt navn er Dag Solstad, jeg skrev i 1992 ei bok som het «Ellevte roman, bok atten» og nå tenker jeg å skrive en ny roman om en mann som ikke får opp paraplyen sin. Du får ikke stipend på det, skjønner du.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer