Dag Solstad hamrer løs på sine kritikere

Men han er nærmere Hamsun enn Tore på sporet.

Dag Solstad reiser nasjonen rundt med et foredrag der han tar til motmæle mot sine kritikere. Spesielt oppbrakt er han over antydningene om at hans nyeste bok ikke er en roman men et stykke slektsforskning. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet
Dag Solstad reiser nasjonen rundt med et foredrag der han tar til motmæle mot sine kritikere. Spesielt oppbrakt er han over antydningene om at hans nyeste bok ikke er en roman men et stykke slektsforskning. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er lenge siden forfattere kunne reise land og strand rundt og trekke fulle hus til foredrag om litteratur. For 123 år siden dro Knut Hamsun « paa turné » og talte om «Norsk Literatur», «Psykologisk Literatur» og «Modeliteratur». Han begikk et veritabelt fadermord, der Ibsen, Bjørnson, Kielland og Lie fikk så ørene flagret. Hamsun etterlyste «sælsomme Nervevirksomheder, Blodets Hvisken, Benpibernes Bøn, hele det ubevidste Sjæleliv».

Dag Solstad gjør i disse dager noe liknende. Vi snakker riktignok ikke om noe fadermord, snarere tvert imot. Han er heller ikke noen talsmann for Hamsuns poetiske program, snarere tvert imot der også. Men han feier gjennom landet med et temperamentsfylt foredrag, som bærer tittelen «På Hamar med slakt». Solstad holdt første gang dette foredraget nettopp på Hamar i begynnelsen av mars.

For to dager siden gjentok han sitt kraftfulle angrep på samtidslitteraturen i Stavanger, og onsdag står han på talerstolen i Bergen under overskriften «Dag Solstad hamrar laus». 11. mai vil han framføre kraftsalvene sine på Litteraturhuset i Oslo, bare et par uker før Solstads jevnaldringer i The Rolling Stones gjør sin form for eldreopprør på Telenor Arena.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer