Dag Solstad har kreft

Forfatteren fikk sykdommen påvist i 2014, men bedyrer at han tar det hele med fatning.

(Dagbladet): Forfatter Dag Solstad (73) har prostatakreft.

I bokpodcasten BokPod forteller mannen bak bøker som «Genanse og verdighet» og «17. roman» for første gang om sykdommen han fikk påvist i 2014, og som han nå ifølge podcasten går til behandling for.

Forrige uke ble «BokPod» lansert - et ukentlig, timeslangt dybdeintervju med en kjent norsk forfatter du kan laste ned på iTunes eller spille av på Dagbladet.no.

Den er tatt opp hjemme hos intervjuobjektet av tidligere Dagblad-journalist Hallgeir Opedal.

Sterk mistanke Solstad er andre forfatter ut i rekken av en lang rekke forfattere som medvirker i serien. Andre intervjuer med Ingvar Ambjørnsen, Lars Saabye Christensen, Kim Leine og Vigdis Hjorth venter.

- Rett før juli fikk man så sterk mistanke at det var vanskelig å avkrefte det. Den endelige bekreftelsen fikk jeg i høst en gang, forteller Dag Solstad (73) i podcasten. Han drikker 1,5 liter vann om dagen som en del av kreftbehandlinga.

Solstad debuterte med novellesamlingen «Spiraler» i 1965 og har siden vært en av Norges mest markante forfattere.

Han har fått Kritikerprisen tre ganger, og i 1989 mottok han Nordisk Råds litteraturpris for «Roman 1987».

I 2011 ble Solstad tildelt Statens æreslønn, og forfatteren sier han tar sykdommen med fatning.

Gode prognoser - Ingen voldsomme reaksjoner fra meg. Alle vet at det spørs hva slags kreft det er. Det er forskjell på lungekreft og prostatakreft, veldig stor forskjell, sier Solstad.

Han går nå regelmessig til behandling, og hadde nettopp behandling nummer 20 i rekka. Solstad sier han skal ha opp mot 35 behandlinger før han er ferdig og bedyrer at det ikke er noen fare for liv og helse.

- Det er veldig gode prognoser. Oppdager man det tidlig er det nesten ikke farlig i det hele tatt, hevder Solstad.

Han utelukker ikke at det kommer en ny Solstad-roman på et seinere tidspunkt, selv om kreftbehandlinga tar mye av tida nå.

- Veldig mange har jo kreft nå, og det er ikke noen stemning av dødsdømte folk oppe på sykehuset. Jeg husker noen damer som ble veldig rasende da en eller annen nordmann gjorde det så jævlig dårlig i Falun og jeg tenkte «neimen herregud, du må ikke glemme at du har kreft da», forteller han.

Dagbladet har vært i kontakt med Dag Solstad som ikke ønsker å utdype ytterligere.