Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dag Solstad: Litteraturen min er knusktørr

Kommer med 400 siders roman om egen slektstavle.

NY ROMAN: Dag Solstad (72) kommer i løpet av nærmeste framtid med romanen «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1895», bygd på hans egen slektstavle på morssida. Foto: Steinar Buholm
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
NY ROMAN: Dag Solstad (72) kommer i løpet av nærmeste framtid med romanen «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1895», bygd på hans egen slektstavle på morssida. Foto: Steinar Buholm Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Kapittel 2013 er over, og et interessert publikum har fått med seg mye merkverdig under temaet «Stemmer». Festivalsjef Espen Røsbak intervjuet forfatterparet Hari Kunzru og Katie Kitamura på scenen, begge parter med sine ferske babyer på fanget. Ragnhild (9 mnd.) og Riu (7 mnd.) utvekslet trolig erfaringer med pekebøker mens foreldrene forsøkte å snakke om hva det å få barn gjør med et forfatterskap.

Det pussige var at også salen var full av spedbarn. Alle med sine stemmer, med forskjellig pludrefrekvens og lydnivå

Ellers: Rock-legenden Blixa Bargeld har hatt en vokal performance, bare utstyrt med sin egen røst og en ekkoboks, den svenske kultforfatteren Stig Larsson har opptrådt med postpunkbandet Battle of Santiago, og den tidligere barne-TV-heltinnen Liv Gulbrandsen har gjengitt tre bind av «50 Shades of Gray» i en halsbrekkende og hysterisk morsom femti minutters versjon. Pluss, pluss, selvsagt, både høylydt og lavmælt.

Sterk interesse
knyttet seg til et møte mellom Kjersti Annesdottir Skumsvold og Dag Solstad, under ledelse av Klassekampens Karin Haugen. Skumsvold følger opp sine to romaner med diktsamlingen «Litt trist matematikk». Solstad kommer med romanen «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1895». Solstad ble på et tidspunkt presentert for en oversikt over sin forfedre på morssida. Slektstavla fascinerte ham med sine skjematiske trekk. Men en roman? «Det var et sjokk at jeg begynte å skrive om dette,» forklarte han

Å gi såkalt liv til fortidas mennesker, oppfatter Solstad som «avskylig». «1500-talls mennesker er fjerne og merkverdige for oss. Det forbyr seg selv å dikte om dem. Det mest spennende er at det er så veldig lite vi vet. Folk har levd på jorda og blitt helt borte,» sa han.

Det er ikke overraskende at Solstad ikke forsøker å skrive med innlevelse. «Litteraturen min er knusktørr. Det lukter ikke liv av den,» sa han og sa det samme gjaldt for eksempel Marcel Proust. I den forbindelsen fnøs han av de som har betegnet romanfiguren Bjørn Hansen som «ensom».

«Du kan ikke kalle et menneske som er i kontakt med verdenslitteraturen for ensomt,» sa Solstad. «For noe sprøyt.» Og det har han selvsagt rett i. God bokhøst!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!