Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jon Michelet

Dag Solstad minnes kameraten:
- Vi fikk tatt skikkelig farvel

Venner og kollegaer minnes forfatter Jon Michelet (1944-2018).

DØD: Forfatter Jon Michelet gikk bort lørdag kveld. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DØD: Forfatter Jon Michelet gikk bort lørdag kveld. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av de virkelig store innen moderne norsk litteratur, forfatter Jon Michelet (73), døde lørdag kveld, etter lengre tids sykdom, bekreftet forlaget Oktober søndag ettermiddag.

- Det er svært trist. Han var en god venn, sier Michelets nære venn og kollega, forfatter Dag Solstad, til Dagbladet.

- Han er helt opplagt den mest folkekjære dikter vi har hatt i vår tid. Jon har betydd veldig mye for meg. Vi jobbet godt sammen, og så var han en utadvendt fyr, en side som jeg ikke har. Jeg beundret ham, sier Solstad.

Mellom 1982 og 1998 skrev Dag Solstad og Jon Michelet en rekke fotballbøker sammen, kalt «VM i fotball», og de to har vært kamerater helt til det siste.

- Vi fikk tatt et skikkelig farvel. Jeg kommer til å savne hele atmosfæren rundt Jon, fortsetter forfatteren.

FOTBALLBØKER: Forfattere Jon Michelet og Dag Solstad skrev om fotball sammen. Her i 1990. Foto: Annelise Jackbo / Dagbladet
FOTBALLBØKER: Forfattere Jon Michelet og Dag Solstad skrev om fotball sammen. Her i 1990. Foto: Annelise Jackbo / Dagbladet Vis mer

- Han ga alt

Michelet skrev nesten 50 bøker, ifølge Store norske leksikon, og er særlig kjent for sine kriminalromaner med karakteren Vilhelm Thygesen i hovedrollen. Den første boka i krimserien ble utgitt i 1975 og het «Den drukner ei som henges skal». I 2010 kom den siste Thygesen-romanen, kalt «Døden i Baugen». Michelet har også skrevet den norske klassikeren «Orions belte» (1977).

Michelet avsluttet sin rikholdige og lange skrivekarriere med det svært store bokprosjektet «En sjøens helt», som tar for seg innsatsen til norske sjøfolk og krigsseilere under andre verdenskrig. For arbeidet med å løfte fram Norges glemte krigsseilere ble Michelet hedret med Norsk sjøoffisersforbunds hederspris i 2015.

KARIKERT: Jon Michelet, tegnet av Dagbladets Finn Graff.
KARIKERT: Jon Michelet, tegnet av Dagbladets Finn Graff. Vis mer

Solstad trekker fram bøkene «Den gule djevelens» by og «Hvit som snø», som personlige favoritter.

- Men det siste storverket hans, «En sjøens helt»-serien, er aller mest imponerende. Han ga alt for å få den siste boka ferdig sier Solstad.

- Skrev til det siste

Serien består hittil av «Skogsmatrosen» (2012), «Skytteren» (2013), «Gullgutten» (2014), «Blodige strender» (2015) og «Brennende skip» (2016). Den siste boka i En sjøens helt-bindet «Krigerens hjemkomst», utgis til høsten, forteller forlagssjef i Oktober forlag, Ingeri Engelstad, til Dagbladet.

- Han skrev til det siste. For ham var det viktig å få ferdig det siste bindet i boka, som på mange måter er hans livsverk, og det har han gjort, sier Engelstad og fortsetter:

- Jon Michelet etterlater seg et omfattende forfatterskap og var en sentral forfatter på Oktober forlag helt fra begynnelsen, så vi er i dyp sorg. Han etterlater seg et tomrom som ingen helt kan fylle.

- En tydelig stemme

Michelet, som ble født 14. juli 1944 i Moss, etterlater seg et stort tomrom i norsk litteratur, forteller forfatterkollega Ingvar Ambjørnsen til Dagbladet.

- Jon var en varm og fin person, og jeg kommer til å savne en inkluderende og kul kollega. Noen forfattere finner aldri stemmen sin, men slå opp i hvilken som helst Michelet-bok og lese fire sider, så vet du hvem som har skrevet den. Fingeravtrykket hans var alltid tydelig, sier Ambjørnsen.

Ambjørnsen er svært imponert over forfatterprestasjonene til Michelet. Særlig vendingen karrieren hans tok i de siste åra Michelet arbeidet med «En sjøens helt»-serien.

FORAN SKRIVEMASKINEN: Jon Michelet i 1977. 
Foto: Arne Pedersen / Dagbladet
FORAN SKRIVEMASKINEN: Jon Michelet i 1977. Foto: Arne Pedersen / Dagbladet Vis mer

- «Hvit som snø» ble en megabestselger, og da han herjet med Thygesen og «Orions belte» trodde mange at Jon hadde nådd toppen, men så plutselig kommer han tilbake i den siste fasen av forfatterskapet og gjør det aller største han har gjort. Det er en helt utrolig prestasjon, sier Ambjørnsen.

- En bauta

Michelet har i flere tiår vært en av Norges bestselgende forfattere, men har også vært godt kjent for sitt sterke politiske engasjement og brede yrkeserfaring. Gjennom livet har Michelet arbeidet som sjømann, bryggearbeider, journalist, forlagssjef i Oktober og redaktør av Klassekampen.

Michelet har vært sentral for norsk kriminallitteratur, mener forfatterkollega Tom Egeland.

- Jon var en bauta. Sammen med Gunnar Staalesen banet han veien for det som ble den nye norske krimbølgen på 70-tallet. Hans kriminalromaner viste hans intense samfunnsengasjement, og han brukte krimformatet til å si noe om samfunnet og den verden vi lever i, sier Egeland.

- Ung «kommunistforfatter»

Mellom 2003 og 2009 var Michelet president i Rivertonklubben, som arbeider med å fremme norsk kriminallitteratur, men hans klare kommunistiske politiske ståsted på 70-tallet gjorde at vurderingen av Michelets medlemskap holdt på å ryke.

- Da Riverttonklubben var ny, og det ble foreslått å inkludere den unge «kommunistforfatteren» Jon Michelet, var André Bjerke sterkt imot. Bjerke var jo mer konservativ og en riksmålsforkjemper, men etter at de fikk møte hverandre og ble bedre kjent var Jon hjertelig velkommen. Han ble værende og ble klubbens president, sier Egeland.

- Har bidratt til forståelse

Ifølge Jahn Cato Bakken, forbundssekretær i Sjømannsforbundet, er det ingen som har gjort like mye for anerkjennelsen til innsatsen for norske sjømenn under krigen, som Michelet.

- Det har bidratt til at mange har fått forståelse for innsatsen, samt at seilerne ikke bare kom fra kyststrøk. Den siste boka skal visst inneholde mye om forbundet, og det er nok ikke alt som er like flatterende, men det er varslet. Jeg gleder meg til å lese den, sier Bakken.

Norges kulturminister, Trine Skei Grande (V), sier følgende om forfatterens bortgang.

- Han er en av de viktigste forfatterne vi har hatt. Michelet har hatt en stor bredde i sitt forfatterskap og har løftet viktige temaer det har vært alt for lite fokus på. Det var en utrolig trist beskjed, sier Skei Grande til Dagbladet.

Blant Michelets meritter finner man:

  • Rivertonprisen (1981) for «Hvit som snø».
  • Rivertonprisen (2001) for «Den frosne kvinnen».
  • Statens stipend for eldre fortjente kunstnere (2009).
  • Østfoldprisen (2013).
  • Norsk sjøoffisersforbunds hederspris (2015).
  • Anders Jahres kulturpris (2016).
  • Erik Byes Minnepris (2017).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!